Към митрополит Киприан: Лицемерието и угодничеството лошо миришат, Ваше високопреосвещенство

https://svobodnoslovo.eu/politika/kam-mitropolit-kiprian-licemerieto-i-ugodnichestvoto-losho-mirishat-vashe-visokopreosveshtenstvo/8953 SvobodnoSlovo.eu
Към митрополит Киприан: Лицемерието и угодничеството лошо миришат, Ваше високопреосвещенство

С почуда прочетох обръщението на Старозагорския митрополит Киприан на сайта на Светия Синод, в което горещо благодари на Бойко Борисов за парите, които отпускал за ремонт на църкви и манастири и корящите думи към служебния вътрешен министър Бойко Рашков, който се съмнявал, че това е правено с користна цел.

Негово Преосвещенство Киприан пише: „Благочестивият държавник подкрепя вярата православна. На вярващите сърца са и храмовете и манастирите. Това е и причината още веднъж да благодаря за дарените ни средства за възстановяване на прекрасния ни Шипченския манастир от Министерския съвет с министър-председател г-н Бойко Борисов".

От свещенически род съм по майчина линия, православен съм и уважавам БПЦ. Затова няма да провокирам дискусия с Киприан, но не мога да премълча очевидни неистини.

Всички средства, които Борисов е отпускал за подпомагане на храмове и манастири са изкарани с труд, несгоди и пот от всички българи. Техни са парите, които той раздаваше от джипката и ако Киприан трябва да благодари някому, това са обикновените хора от различни вероизповедания, чиито данъци формират въпросните помощи.

Ако някой си мисли, че Борисов раздава нашите пари за църкви и манастири, защото е примерен християнин – жестоко се лъже. Купува благоразположението на висшия клир и се рекламира пред миряните. Купува си също индулгенция за греховете. Та той погазва Божиите заповеди ката ден.

1. Да нямаш други богове освен мен.

Боговете на Борисов са парите и властта, ако не сте разбрали. Или Ви е неудобно да признаете?

2. Не си прави кумир и никакво изображение.

Вижте ликът му по фланелки, плакати, запалки, трансперанти, билбордове, портрети в кабинети на партийни активисти… Той на себе си е кумир. Да не би и Ваш да е?

3. Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог...

Борисов се кръсти под път и над път, дори когато говори неистини. Например: При своите обиколки казва на пенсионерите, че им е дал по 50 лв, защото толкова можела да отдели държавата, но да са благодарни. Лъжа! Над 10 милиарда годишно губим от корупция и кражби, а те биха осигурили на българите съвсем друг стадарт.

4. Помни съботния ден, (За християните това е денят на Христовото Възкресение - неделя.) за да го светиш; шест дена работи и върши в тях всичките си работи; а седмия ден е на Господа, твоя Бог.

Дали обиколките с джипката в този ден за агитация и самореклама са нарушение? Господ ще отсъди.

5. Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и за да живееш дълго на земята.

Колко пъти Борисов променяше своята биография според ситуация и личната си изгода?

6. Не убивай.

Ние може да не знаем, но той си знае…

7. Не прелюбодействай.

Ако спалнята с чекмеджето с пачките и златото проговори… Ако проговорят ловни резиденции, държавни резиденции, хотели и тайни явки…

8. Не кради.

Чекмеджето и то стига! Авансово раздадените милиарди на приятелски фирми, откраднатите десетки милиарди с кръстене и запалени свещи ли се опрощават?

9. Не лъжесвидетелствай против ближния си.

Има доста съмнения за истини, полуистини и неистини, изречени от него по адрес на различни хора.

10. Не пожелавай нищо, което е на ближния ти.

Не само пожела, но и заграби фирми и бизнеси.

Frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.