Късите крачета на един министър

https://svobodnoslovo.eu/politika/kasite-kracheta-na-edin-ministar/24727 SvobodnoSlovo.eu
Късите крачета на един министър

Е, свърши се. Край. Санирането спря. Както и да го увъртаха, колкото и да го отричаха. Вече е факт. От началото на миналия месец, когато Министерството на регионалното развитие и благоустройството пуска депеша до кметовете на всички общини. Финансовият ресурс бил изчерпан. Щял бил да стигне само за договорените 2022 сгради. Останалите желаещи има да почакат понеже, внимание: "По-нататъшното подпомагане на изпълнение на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради може да бъде извършвано при различни правила и условия за финансиране...". Това е финалното изречение в писмото на министър Николай Нанков. И то казва, ако не всичко, то достатъчно.

Местните избори 2015 отминаха. Безплатното саниране беше сиренцето в капана за гласоподаватели. Добре опаковано, подходящо рекламирано. Чудна стръв за лапнишарани, която свърши работа. Е, който не искаше доброволно да се включи, беше съветван от министър Лиляна Павлова да "пие една ракия и да подпише документите" (в Пловдив на среща с избиратели), а също и да внимава за кого гласува.

После дойдоха нови избори. За президент 2016 г. И пак се завъртя плочата, ама в друг контекст.

Ако не гласувате за Цецка Цачева, правителството пада и спира санирането, плаши Николай Нанков избиратели в Ловеч. А в Смолян пък откровено посъветваха живеещите в блок "Орфей" да гласуват за ГЕРБ, в противен случай "край на санирането".

Всъщност програмата започна 2015 г. с 1 млрд. лв., куп пропуски и широкоформатни възможности за злоупотреби. Първоначалните сметки за цена на квадратен метър за саниране е 400 лв., сетне пада на 290 лв., за да стигне в момента до 170-140 лв. Какво се случва с разликата между 400 лв. и 140 лв. Досещате ли се? Къде отиде тя, в чии джобчета...

Милиардът е усвоен безконтролно и дойде ред на втория. Понеже 2022 сгради бяха със сключени договори, по признанието на Лиляна Павлова, а парички вече нямаше. И правителството в оставка поиска още милиард, уверявайки гражданите, че програмата продължава. Всъщност парите бяха свършили, а договорите подписани, но това нямаше как да бъде признато пред българите, защото пак се задаваха избори. Този път извънредни парламентарни. Но ето че днес всичко си е на мястото. Крачетата на лъжата са къси. Нищо, че носят цял министър, пък бил той и Лиляна Павлова.

А че е "спестила" истината, потвърждава докладът на служебния министър на регионалното развитие Спас Попниколов, който констатира необосновани цени, финансиране на недопустими дейности, липсата на контрол на строително-монтажните работи и договори с неосигурено финансиране.

Резултат с изображение за санирането

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.