Като гърците ли?

https://svobodnoslovo.eu/politika/kato-garcite-li/21930 SvobodnoSlovo.eu
Като гърците ли?

Гърците, защото не са глупави и очевидно не им липсва държавна политика към ценностите, каквито и да са те - културни, исторически или природни, са въвели глоба от 1000 евро, ако си позволиш неблагоразумието да вземeш за спомен дори и едно камъче от прекрасния плаж Лалария на остров Скиатос. Аналогия с политиката у нас спрямо подобни обекти е невъзможна по много причини. Да не говорим за обикновените плажове, концесиите на които вече са под контрола на вездесъщата Николина Ангелкова. А колко много искаше браншът да има министeрство и адекватна държавна политика в туризма...

Самата Ангелкова преди доста години се опитваше да сравнява страната като лятна туристическа дестинация именно с Гърция. И разтягаше локуми, че и обещания как по нашите плажове ще стане както на гръцките, че няма да се плаща за чадъри и шезлонги. Туристите обаче продължават да са принудени да броят луди пари за сянка с цени, понякога надхвърлящи тези на нощувките. Плажовете продължават да са търговски зони, а някои - пълни кочини. Но не се учудвайте - самата министърка досущ като плажните продавачи на царевица разнасяше таратор пред Лувъра в Париж през 2015 г. Какво да искаме тогава от жената, толкова си може.

Каква е държавната политика към плажовете можем да съдим и по това, че продължават по дюни и пясъци да никнат хотели, но това е друга тема. Критики към концесионирането тя търпи обаче не само от туристите, но и от основния си противник във властта - Валери Симеонов, вицепремиера, който в правителството отговаря именно за туризма. Зад този спор, разбира се, има и втори план. Бившият заместник-министър по туризма Бранимир Ботев пък я подпука, че предоставяла индустрията в ръцете на мутрите. Заради това те щели да се срещнат в съда. Докато тя е министър обаче, всички ние комай ще сме осъдени да търпим всякакви свинщини по плажовете и няма скоро да ги стигнем гърците.

Мая Йовановска

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.