Кирил Петков за влизането в Шенген: Нямат ни доверие, през годините много сме ги лъгали

https://svobodnoslovo.eu/politika/kiril-petkov-za-vlizaneto-v-shengen-nyamat-ni-doverie-prez-godinite-mnogo-sme-gi-lagali/5075 SvobodnoSlovo.eu
Кирил Петков за влизането в Шенген: Нямат ни доверие, през годините много сме ги лъгали

България ще трябва тепърва да изгради доверие у европейските си партньори, за да влезе в Шенген. Нямат ни доверие, защото се оказва, че през годините много от нещата, които сме обещавали, сме ги лъгали. Това заяви премиерът Кирил Петков след среща с нидерландския си колега Марк Рюте.

„Те ни подават ръка, но всички знаем много добре приказката за лъжливото овчарче. Оттук нататък трябва да изградим и да покажем доверие. Новото българско правителство ще покаже, че прави това, което обещава“, увери министър-председателят.

По думите му България номинално е изпълнила изискванията за вход в шенгенското пространство, но не и ефективно.

„Наистина трябва да няма контрабанда по границите, наистина да имаме контрол. Да гарантираме, че не само като закони и риторика, а като изпълнение го постигаме. Обещах, че ще започнем сериозен диалог и да се опитаме да започнем веднага работа по сфери със сериозни дефицити. За нас е важно да направим това заради България, защото ни трябва една истинско работеща граница“, обясни той.

„Както гражданите, така и европейските ни партньори искат резултати. Дават кредит на доверие на новото правителство, сега трябва да го изпълним със съдържание“, добави Петков.

Той е на мнение, че по темата „Украйна“, евролидерите трябва да говорят на един глас.

„Уверих, че България ще бъде съюзник, който няма да поднася изненади“, заяви министър-председателят.

Премиерът е втори ден в Брюксел, където участва в среща на върха на европейските лидери, посветена на кризата с Украйна. По време на визитата си Кирил Петков проведе и множество двустранни срещи. Снощи е разговарял с президента на Франция Еманюел Макрон и с канцлера на Германия Олаф Шолц. Обсъдени са възможностите за сътрудничество в сферата на жп-транспорта и строежа на магистрали.

Петков е провел разговор и с президента на Египет, който е проявил интерес към българското производство в сферата на отбранителната индустрия. Двамата са обсъдили възможността България да продава от производството си на Египет без посредници. От своя страна египетския президент е заявил, че страната му може да предостави на България втечнен газ.

https://frognews.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.