Коалицията „ГЕРБ-Гергов” заедно срещу Пловдив в битката за панаира

https://svobodnoslovo.eu/politika/koaliciyata-gerb-gergov-zaedno-sreshtu-plovdiv-v-bitkata-za-panaira/128 SvobodnoSlovo.eu
Коалицията „ГЕРБ-Гергов” заедно срещу Пловдив в битката за панаира

Общинският съвет в Пловдив може да блокира или да пусне сделката между община Варна и бизнесмена Георги Гергов за Пловдивския панаир. От години Гергов и община Варна в лицето на кмета от ГЕРБ Иван Портних се опитват да променят разпределението на акциите в дружеството „Международен панаир Пловдив“.

Ако това стане държавата в лицето на Министерството на икономиката реално ще загуби глас при взимането на решения за бъдещето на фирмата.

Пътят за реалното приватизиране на панаира минава през друго дружество на Гергов – „Пълдин туринвест“, в което бизнесменът е съакционер заедно с община Пловдив.

В четвъртък той е поканил представителя на общината в компанията на общо събрание, на което да се реши дали да бъде приет трети акционер – община Варна. Апортната вноска на морската община трябва да е делът ѝ от 29% в Пловдивския панаир.

Представителите на „Демократична България“ в общинския съвет на Пловдив ще предложат представителя на общината да блокира приемането на Варна като съакционер. Ще искат и местната власт да упражни правото си да спре увеличението на капитала на „Пълдинтур инвест“.

По закон общината може да се възползва от това право независимо колко голям е делът ѝ в публично-частната фирма. Това обясни пред Mediapool общинският съветник Веселина Александрова от „Демократична България“. Тя добави, че в доклада на кмета Здравко Димитров за взимане на решение как да гласува представителят на общината в общото събрание на „Пълдин туринвест“ има многоточие, т.е. общинските съветници трябва да вземат крайното решение.

Според Александрова към момента има разбиране от представители и на други политически групи в съвета да блокират сделката на Гергов и варненския кмет Иван Портних.

Още повече, че преди около година местният парламент в Пловдив вече спря схемата. Какво ще е окончателното гласуване ще се разбере в четвъртък сутринта. За по-късно същия ден е насрочено и общото събрание на „Пълдин туринвест“. То е свикано по покана на Гергов само ден, след като Върховният административен съд пусна сделката му с Портних.

Според Александрова самата процедура по свикване на общото събрание е в нарушение на закона, тъй като от поканата до датата на събранието трябва да има 30 дни, а не както в случая – 7.

Последствията

Ако все пак Пловдив позволи община Варна да влезе в „Пълдин туринвест“, това ще има последствия и за контрола върху самото дружество, както и за този върху „Международен панаир Пловдив“. В момента община Пловдив има 25% от акциите в „Пълдин туринвест“, а Георги Гергов контролира останалите 75.

Тази фирма притежава редица имоти в Пловдив, основно в Стария град. Ако община Варна влезе в дружеството с апорт на дела си от 29 на сто в панаира, тогава делът на Пловдив в „Пълдин туринвест“ ще падне до 22.9 на сто. Малко ще се свие и този на Гергов, но пък ще има удобен поне за момента съакционер в лицето на варненския кмет.

Ще се промени и балансът на силите в „Международен панаир Пловдив“. През „Пълдин туринвест“ Гергов вече ще контролира 79% от акциите в дружеството, а държавата ще остане с едва около 20 на сто.

Със спадането на публичния дял на акциите под 30 на сто на практика дружеството ще се управлява изцяло от Гергов през „Пълдин туринвест“. Това ще му позволи дори да вземе решение за ликвидиране на дружеството, ако реши, коментира Веселина Александрова.

Дългогодишна сага

Сагата с „Международен панаир Пловдив“ АД се точи от времето на тройната коалиция – 2007 г., след като контролираното от Георги Гергов дружество „Пълдин туринвест“ успя да придобие чрез скрита приватизация почти без пари 50.36% от капитала на панаира.

Десетина години по-късно – през 2017 г., вторият кабинет на Бойко Борисов даде на общините Варна и Пловдив останалите акции на държавата в Пловдивския панаир. Община Варна получи 29%, а Пловдив – 20.63%.

Това беше определено от депутата от ГЕРБ и поддръжник на Бойко Борисов Спас Гърневски като „обира на века“ за Пловдив. Тогавашният премиер размисли и нареди двете общини да върнат акциите. Община Пловдив го направи, но община Варна забрави, въпреки взетото решение на общинския съвет от май 2017 г.

Странното решение на второто правителство на Борисов беше свързано със сделката за т.нар. варненска „Дупка“, която по-късно общината изкупи от Гергов. Официално Портних се аргументира, че ще прави на мястото ѝ изнесена панаирна палата и във Варна.

През лятото на 2021 г. Георги Гергов прави предложение община Варна да апортира акциите си в „Международен панаир Пловдив“ в „Пълдин туринвест“. Кметът Иван Портних внася искане за апортиране на акциите срещу 16 милиона лева, но то е оттеглено по искане на икономическия министър.

На 10 декември 2021 г. за втори път Портних внася искането си и то вече е одобрено от 28 съветници в 51-местния общински съвет с аргумента, че е по-добре общината да вземе 16 милиона лева.

Областният управител атакува веднага това решение в съда. Първоинстанционният съд посочи, че общинските съветници не могат да отменят влязлото в сила решение за връщане на акциите на държавата, което кметът просто е отказал да изпълни. В крайна сметка Върховният административен съд позволи приключването на сделката с Гергов.

narod.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.