КОЕ Е ВАЖНОТО - ГЛАСЪТ НА НАРОДА ИЛИ ЗАПЕТАЙКАТА НА ПОТРЕСИТЕ НА ПРАВОТО?

https://svobodnoslovo.eu/politika/koe-e-vazhnoto-glasat-na-naroda-ili-zapetaykata-na-potresite-na-pravoto/16972 SvobodnoSlovo.eu
КОЕ Е ВАЖНОТО - ГЛАСЪТ НА НАРОДА ИЛИ ЗАПЕТАЙКАТА НА ПОТРЕСИТЕ НА ПРАВОТО?

Нов пример за законодателна тъпота. Ако кмет е избран от гражданите на общината, но не е заличен като съдружник или управител на търговско дружество, ОИК ще го освободи от длъжност. Понякога тези неща се забравят, особено ако дружеството не работи от години. Или пък има някакви технически проблеми за прекратяване участието като съдружник - например другите съдружници не са свикали Общо събрание в срок, а практиката сам да се заличиш е противоречива.

А колко простичко може да бъде - при избора на всеки кмет, ОИК служебно проверява в Търговския регистър и ако установи нещо такова, изпраща заявление до регистъра за служебно заличаване като съдружник или управител. И регистъра да няма право да отказва. Просто и елементарно. Ако човекът сам не го е направил, като го изберат, се прави служебно.

И всъщност кое е по-важното за законодателя - ГЛАСЪТ на НАРОДА или малоумието на закона и липсата на адекватно решение. Бе питайте, то е ясно, че нищо не разбирате, ама поне си плащайте на знаещи съветници, а не назначавайте любовниците си като консултанти към депутатите!

С тази разпоредба на практика се омаловажава правото на гражданите да гласуват и да избират кмет на общината си. Или пък това е изгодно на някого, колко му е някой длъжностно лице по вписванията да се направи на ударено и да откаже заличаване в дружеството?!?

Елена Гунчева

* Публикацията е по повод първоинстанционното решение на съда за отстраняване на кмета на Благоевград, защото не бил заличен като съдружник.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.