Кольо Колев: Мачът не е свирен, 600 000 избиратели търсят за кого да гласуват

https://svobodnoslovo.eu/politika/kolyo-kolev-machat-ne-e-sviren-600-000-izbirateli-tarsyat-za-kogo-da-glasuvat/134176 SvobodnoSlovo.eu
Кольо Колев: Мачът не е свирен, 600 000 избиратели търсят за кого да гласуват

Непрекъснато се правят опити да се внуши, че мачът е свирен и не е важно да се гласува, а не е така. Това каза пред БНР социологът от "Медиана" Кольо Колев, който коментира резултатите от последното проучване на общественото мнение, което агенцията публикува на 19-и май.

Той подчерта, че около 600 000 души не са решили за кого да гласуват, а са заявили, че ще гласуват:

"Това са много хора. Мачът въобще не е свирен и в останалите до изборите дни ще се реши какво ще бъде разположението на силите в 50-ото Народно събрание ... Три политически формации са близо до 4%-овата бариера и в следващите дни до вота на 9-и юни зависи от тях дали ще прескочат прага за влизане в парламента. Шансове имат, защото има търсене на политическа алтернатива".

51% от анкетираните отговарят, че това как се управлява държавата не зависи от избора на гласоподавателите, изтъкна Кольо Колев и коментира:

"Това означава, че е подронена основата на демокрацията, че управлението е в ръцете на хората, че те излъчват кой да управлява". 

Много ниска избирателна активност - около 35%, т.е. между 2,5 и 2,7 млн. избиратели - това прогнозира социологът, позовавайки се на данните от проучването.

Към момента ГЕРБ е на първа позиция на сериозна дистанция пред всички останали.
Втори вече са „Възраждане” на 12 % разлика.
Очевидно ерозията в доверието към ПП-ДБ продължава и те вече са на четвърта позиция след ДПС, чийто електорат изглежда силно мобилизиран.
Сигурни за присъствието си в следващия парламент могат да бъдат и БСП, и ИТН.


Още три формации запазват сериозни шансове за влизане в парламента – „Синя България”, „Левицата” и „Солидарна България”. Очевидно е търсенето на алтернатива на традиционните партии както в ляво („Левицата” и „Солидарна България”), така и в дясно („Синя България”).

Изследването показва подчертан скептицизъм и недоверие към основата на демокрацията – изборите! Доминира усещането, че изборите са „залъгалка” за избирателите, а това кой и как ще управлява се решава от други сили вън от изборния процес.

* Изследването е проведено в периода – 12-18 май 2024 г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.

https://epicenter.bg/

6 Коментара

огнеборец3

3 months before

Авторът е прав в заглавието. А аз лично мисля да подкрепя "Ние, Гражданите" на Пламен Пасков и Нако Стефанов. Почти неизвестни са като сдружение, но те единствени имат отлично изработена идеология и виждане за България. А за д-р Пасков и проф. Стефанов като личности - не е нужно да се говори...

Коментирай

Майна

3 months before

Да, прав е.. ,,Огнеборецо. Само ,че на Пасков му бера срамотиите от коментарите на руските( той участва в белоруски ) , защото открито е срещу Путин , явно и ти си против него. Не е дорасъл Пасков да коментира ,,политиката,, на Путин. Малко ни е срамната позиция на България в момента, та само ,,анализите,, на Пасков липсваха да ни намразят изцяло руските. Аз съм за Възраждане.

Коментирай

ВЪЗРАЖДАНЕ е патерица на шайката ГЕРБ и петата колона ДПС

3 months before

Кольо, кажи ни кое лявото на „Левицата” и „Солидарна България” !.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.