Конституционният съд реши: Министърът на правосъдието може да иска оставката на главния прокурор

https://svobodnoslovo.eu/politika/konstitucionniyat-sad-reshi-ministarat-na-pravosadieto-mozhe-da-iska-ostavkata-na-glavniya-prokuror/5292 SvobodnoSlovo.eu
Конституционният съд реши: Министърът на правосъдието може да иска оставката на главния прокурор

Конституционният съд реши, че министърът на правосъдието има право да иска предсрочно освобождаване на главния прокурор. Отговорът се чакаше от министъра на правосъдието Надежда Йорданова, за да внесе във Висшия съдебен съвет ново искане за освобождаването на Иван Гешев.

,

Решението е на Конституционния съд и е взето единодушно, става известно от съобщение на сайта на съда. То е ключово за бъдещето на съдебната система в България, тъй като се очаква да доведе до серия от събития предвид заявките на управляващото мнозинство както за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, така и за сериозни промени в съдебната система и конституцията.

Конституционните съдии приемат, че: "Разпоредбата на чл. 130в от Конституцията включва и възможността министърът на правосъдието да прави предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл.129, ал.3, т.5 от Конституцията".

Разпоредбата гласи, че една от хипотезите за предсрочно прекратяване на мандата е "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт".

През лятото на миналата година служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов сезира съда, след като Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли като недопустимо искането му за отстраняване на ръководителя на държавното обвинение Иван Гешев.

https://frognews.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.