Корнелия Нинова: Борисов досега го галиха папи, искам отсега да го галят прокурори

https://svobodnoslovo.eu/politika/korneliya-ninova-borisov-dosega-go-galiha-papi-iskam-otsega-da-go-galyat-prokurori/21923 SvobodnoSlovo.eu
Корнелия Нинова: Борисов досега го галиха папи, искам отсега да го галят прокурори

Министър Порожанов, министър Радев и премиерът Борисов трябва да поемат отговорността за убитите животни в Странджа. Те ни убеждаваха, че има чума и че единствените мерки, които трябва да се предприемат е да се избива всичко наред.

Това заяви на извънреден брифинг на "Позитано" 20 лидерът на БСП Корнелия Нинова. Поводът бе информацията от френска лаборатория, че няма доказателства за чума по животните в Странджа, заради която бяха избити стадата там.

"Пробите дойдоха и няма чума - отговорност трябва да поемат премиерът Бойко Борисов и двамата министри Валентин Радев и Румен Порожанов", каза Нинова.

Двамата министри трябва да си ходят веднага, заяви тя. Според Нинова кабинетът прави опит да си измие ръцете с шефа на Българската агенция по безопастност на храните (БАБХ).

„Днес се явявам пред вас в лицето и качеството си на главен превратаджия в държавата по думите на Цветан Цветанов: "Корнелия Нинова е виновна за чумата по животните". Докъде стигна преврата, до официалната информация, че изследваните проби в 3-километровата зона в Странджа няма чума. Два месеца след началото на проблема няма умряло животно от чума. Единствените умрели са убитите от режима на правителството“, започна изложението си пред медиите лидерът на БСП.

Нинова припомни, че когато от БСП са казали, че няма доказателства за чума, са чули насрещни въпроси кой ще понесе отговорността, ако болестта тръгне из страната и тогава тя заявила, че лично ще поеме тази отговорност. „Хайде сега да видим кой ще си понесе отговорността. Днес г-н Порожанов се опита да прехвърли всичко върху директора на БАБХ. Трябва да се спре с този цирк. За Търговския регистър отговорността пое бушонът, г-жа Цачева си седи. За фалита на застрахователната дружество отговорността пое Ралица Агайн. Председателката на комисията видите ли не знаела. Сега насочват всички отговорности и стрели от сутринта към г-н Илиев“, продължи Корнелия Нинова.

С лакардии може да се управлява известно време, но десет години не, коментира тя по повод изказванията на премиера Борисов за нейните изяви по време на кризата в Болярово. Тогава Борисов сравни снимките й със стопаните в Странджа със снимките на канцлера Меркел с мигранти.

Борисов каза, че трима папи са го галили по главата, надявам се някой ден прокурор да погали премиера Бойко Борисов по главата, включително за това, което причини на Странджа, добави Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП хвърли светлина по това какво ще предприемат сега социалистите.

„Ще посетим Ямболско и Странжда. Този път ние ще го организираме - не преврат, но ред, права и закон в държавата. Ще се срещнем с хората и всички желаещи ще организираме и подпомогнем да подадат искове в български и европейски институции“, посочи Корнелия Нинова.

Според нея остават много въпроси защо се случи всичко това, след като и специалисти, и ветеринари, и Институтът към Министерство на земеделието дълго са обяснявали, че няма доказателства за наличието на чума.

Нинова заяви, че социалистите ще продължат да настояват за отговори от компетентните органи.

„Ще искаме по всички законови начини да се провери неофициална информация в две посоки. Първо, че с тези действия са искали да прикрият получени субсидии от фиктивни земеделски стопани за фиктивни животни. Второ, да се проверят по дати действията на министър Порожанов, дали всичко това не беше една подготвена акция за източване на средства от държавния и европейския бюджет“, каза лидерът на БСП. Нинова обърна внимание, че заповед от министър Порожанов е променена 20 дни преди да тръгне чумата. „След това се появи обществената поръчка за фирма на компютърни специалисти да вземат едни пари, за да правят проби. Има ли в това предварително направен замисъл“, отправи пореден въпрос Корнелия Нинова. И припомни, че от БСП са подали сигнала за отмяна на заповедите, с които са евтаназирани животните в Странджанско. „Получихме отговор, прокуратурата отказва да отмени заповедите, но не казва и дума по отношение на извършени престъпления от длъжностни лица. Затова вчера обжалвахме и искахме информация има ли извършени престъпления и от кого“, добави Корнелия Нинова.

След което обобщи: "От първия ден на възникване на проблема с чумата искаме проби и ни се предоставяха само твърдения!"

Корнелия Нинова съобщи, че на 6 септември депутатът от "БСП за България" Кристиан Вигенин ще бъде представи в Брюксел позицията на БСП по скандала с чумата в Странджа. Запитана дали острата позиция на БСП може да стане причина на България да се спрат еврофондове, Нинова бе категорична: „Нося всякаква отговорност“.

„Всички си пришиваме на ревера, че сме големи борци с корупцията. Като стане въпрос за корупция - давайте да си мълчим, защото ще спрат европейските пари! Затова не сме в Шенген, нито ни искат в еврозоната. За борба с корупцията и кражба на пари – български или европейски има едни единствени мерки – разследване, хващане и вкарване в затвора. Ако те е страх от това и заради тези мерки и истинската борба с корупцията някой ще пострада или ще спрат еврофондове, по-добре да не се занимаваме“, каза още лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Думата взе и депутатът от "БСП за България" проф. Светла Бъчварова.

Настояваме компенсациите на земеделските стопани в Странджанско да бъдат изплатени в оперативен порядък, изтъкна тя. И обясни защо: „Чума няма, но санкции има и тези санкции касаят земеделски стопани в границите на 20-километровата зона около огнищата. Засега компенсации не са осигурени за тези земеделски стопани, а техните ограничения са първо да не предлагат и продават на пазара земеделска продукция, а освен това да не се извеждат извън стопанските дворове. Ако няма компенсации за пропуснати ползи, тези земеделски стопани и без чума ще фалират, защото разходите, които трябва да правят са всеки ден, за да поддържат съответните стопанства, а приходи вече втори месец не могат да реализират.“

http://epicenter.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.