Красимир Янков: Работещите бедни ще свалят "Борисов 3"

https://svobodnoslovo.eu/politika/krasimir-yankov-raboteshtite-bedni-shte-svalyat-borisov-3/23264 SvobodnoSlovo.eu
Красимир Янков: Работещите бедни ще свалят "Борисов 3"

Красимир Янков заяви, че за управляващите от ГЕРБ жизненият стандарт на хората се е превърнал в условно понятие без никакво съдържание. Депутатът припомни, как Владислав Горанов напусна парламента с мотив, че доходът от заплата не покривал потребностите му.

Янков констатира, че вероятно за Горанов немалката депутатска заплата не осигурява високия стандарт на живот, към който се стреми и запита "Какъв е стандартът и какви потребности могат да покрият заплатите на младите лекари, полицаите, актьорите и държавните служители?" С размера на заплатата управляващото мнозинство от ГЕРБ са обрекли на социална нищета много висок процент от българите. Обоснова констатацията си с данни от последните статистически справки според, които за покриване на жизнения стандарт на четиричленно семейство в София са нужни малко над 3000лв., а за живеещите в страната 2325 лева.

"Как го виждате, г-н Горанов, постигането на този доход през 720 лв. заплата на млад лекар? Ако и съпругата му е лекар, могат ли те да си позволят да се превърнат в семейство с две деца? Или със заплатата на полицай и съпруга работеща при сходен на неговия размер възнаграждение, може ли да очакваме да преборим демографския срив?", попита още Янков.

Това са доходите на хора с висок образователен ценз или професионална квалификация. Отбеляза, че обикновените работници и хората с по-ниско квалифициран труд, попадат в категорията с възнаграждение далеч под линията на бедност. Според статистиката това са 27% от домакинствата в страната.

Последните статистически данни цитирани от депутата "71% от хората, за последното тримесечие на 2017, живеят под необходимия социален минимум от 581,31 на член от семейството".

Красимир Янков подчерта, че няма никакви мерки от страна на правителството за повишаването на стандарта на тези "работещи бедни" поне до този изискуем минимум и не присъстват никакви мерки и в управленска стратегия на ГЕРБ по политиката на доходите.

Народният представител заяви, че няма нищо по-важно от грижата за благосъстоянието на хората. Санирането според него е погълнало 2 милиарда лева, но то по никакъв начин не помогнало за подобряване на демографията.

"Проекти, от които се създават корупционни схеми източват държавния бюджет, а какво по-коректно от това да се повишат доходите на хората и те да са в състояние сами да поддържат и ремонтират своето имущество. Прословутото саниране стартира с над 300 лв. за квадратен метър и след разкритията за тази спекулативна стойност спадна до малко над 100 лв." припомни той.

"Има ли по очебиен факт за корупция?", попита още Янков.

Кабинетът на  "Борисов 1" си е отишъл предсрочно преди всичко заради неадекватното поведение на финансовия министър Дянков, заради пълното замразяване на пенсиите и заплатите.

"Сбогом Горанов, сбогом ГЕРБ", ще бъде скандирането, което може да свали този кабинет с недоволството на всичките онези 71% български граждани, които мизерстват с дохода на "работещи бедни" предупреди още Янков. Той добави, че осемте години популистко управление на Борисов са прекалено дълга проява на търпение, което се изчерпа.

Красимир Янков: Работещите бедни ще свалят "Борисов 3"

cross.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.