Кристалина Георгиева: Постепенно доларът губи статута си на световна резервна валута

https://svobodnoslovo.eu/politika/kristalina-georgieva-postepenno-dolarat-gubi-statuta-si-na-svetovna-rezervna-valuta/109801 SvobodnoSlovo.eu
Кристалина Георгиева: Постепенно доларът губи статута си на световна резервна валута

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че щатският долар постепенно губи статута си на основна световна резервна валута. Същевременно в изказването си в понеделник Кристалина Георгиева отбеляза, че сред световните валути няма реална алтернатива, която в близко бъдеще да замени зелените пари.

"Наблюдава се постепенно изместване на долара, той представляваше 70% от резервите, а сега е малко под 60%", заяви Георгиева по време на глобалната конференция на Института "Милкен", 2023 в Бевърли Хилс, Калифорния.

Според ръководителя на МВФ еврото може да се разглежда като най-големия конкурент на долара, докато британският паунд, японската йена и китайският юан "играят много скромна роля".

Тя подчерта, че водещ фактор за доверието във валутата на тази или онази държава е силата на нейната икономика и дълбочината на капиталовите ѝ пазари.

"И ако мислите за алтернатива в един свят, в който може да мигрираме масово към цифрови валути на централните банки... и там не виждам алтернатива, не виждам тя да дойде скоро", каза Георгиева.

Георгиева изтъкна големите сътресения през последните няколко години - Ковид пандемията, конфликта между Русия и Украйна и скока на лихвените проценти след години на разхлабена парична политика - като ги нарече "поредица от немислими събития".

Тя обясни, че бързият преход от ниски към високи лихвени проценти е разкрил уязвимостта на финансовия сектор и че голямата изложеност на банковия сектор на САЩ на кризата е била изненада за анализаторите на МВФ.

Източници: azerbaycan24.combernama.com

4 Коментара

Постепенно всички валути ще изгубят статуса си на валути ...

преди 1 година

Въпросът е какво правим след това ... Има един сценарий за CBDC, обаче дали ще сработи ... Аз лично бягам от фиатните пари ... :)

Коментирай

ИвайлоК

преди 1 година

Стрина Кристалина обяви преди седмица, че светът в момента е пред "нова студена война". Сега женицата се изказва за позициите на долара и еврото. Това, че тази лелка дори за говорител не става, е очевидно. Но се удивлявам - как редакцията е изкопала този азерски източник на информация - azerbaycan24.com?!?

Коментирай

До ИвайлоК ....

преди 1 година

Според мен, тая женица - стрина Кристалина - има една функция в животецът си и тя е следната: Да представя лошите новини ... А новините са следните: Западните банки са пред фалит и затова увеличават изискуемите минимални резерви ..... Имаше една статия някъде тук, в "Свободно Слово", но да не я търся ... Икономиката на Запада е пред фалит, затова тия рептили ще се опитат да въведат дигиталната валута .... Всеки, който е с ума си, отдавна е започнал диверсификация - като мен, аз съм бивш служител на Европейската централна банка - и вече разполага с нещо съвсем различно от фиатните пари .... Диверсификация - какво означава - означава злато, недвижими имоти, фабрики, заводи и малко акции ... Ако сте направили това, значи, че сте напред .. Ако не, хайде да гледаме заедно фойерверките на западната икономика ... Все пак, в една много умна книга се казва следното: "НЕ СЕ ПАНИКЬОСВАЙ !!!" .. :)

Коментирай

жоро

преди 1 година

Ха , че то зелените пари са създадени от един хегемон и мекотели /бившият соц в това число включително. Не виждам нищо лошо в това че янките виждайки идиоти пред себе си са се възползвали и поляризирали валутата си . Те не са виновни за това , досущ като нашите идиоти гласуващи за пореден път за едни и същи мошенници . И разбира се идиотите ще бъдат яздени с още един мандат . Алтернатива при ЕС с този отлив и рецесия в икономиката и промишленноста в еврото като валута е много съмнително . Вероятноста БРИКС да създаде валута обезпечена в злато е голяма и те работят бързо и сериозно в тази насока. Но дотогава колкото да не им е приятно на англосаксонците юана постепенно си пробива път.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.