Курумбашев: Не трябва да се изживяваме като изключителни шефове на ЕС

https://svobodnoslovo.eu/politika/kurumbashev-ne-tryabva-da-se-izzhivyavame-kato-izklyuchitelni-shefove-na-es/23625 SvobodnoSlovo.eu
Курумбашев: Не трябва да се изживяваме като изключителни шефове на ЕС

Не трябва да очакваме чудеса, нито да се изживяваме като изключителни ръководители на ЕС, тъй като очевидно приоритетите ще се определят от големите държави членки.Това заяви евродепутатът Петър Курумбашев.

Как ще изглежда България в очите на Европа, когато е на кормилото, има риск от санкции от Европейската комисия заради решението на правителството за Пирин и какво означава вот на недоверие по време на европредседателство – по тези теми дискутираха в предаването пред bTV евродепутатите Петър Курумбашев (БСП, ПЕС) и Андрей Новаков (ГЕРБ, ЕНП).

Не са минали и 24 часа, откакто България пое председателството на Съвета на Европейския съюз и вече някои хора заговориха, че то се е провалило. Какво очакваме да пишат и да говорят другите, ако ние самите говорим така, попита Новаков.

За заглавията от западната преса, че България е потънала в корупция Корумбашев посочи: „Това не е организирана атака от западните медии, просто фокусът на внимание се измества към страната по естествен начин, тъй като става европредседател и това усещане, което винаги е имало за нашата държава като една от най-бедните и най-корумпираните, попада под по-голямо европейско внимание в момента“.

„Нека не създаваме илюзии, че с българското председателство всички наши проблеми ще бъдат решени, но трябва да кажем, че за пръв път от десетилетие България излезе от аварийната лента на Европа и имаме шанс да трупаме точки, каквито никога не сме могли да направим. И ми се ще да се фокусираме повече върху това, а не, когато попадаме под прожекторите, да си си вадим кирливите ризи (...) Мисля, че сме готови и тепърва ще го показваме по ключови проблеми за Европейския съюз“, каза Новаков.

„Трябва да сме внимателни в тази превъзбуда, която цари, че като председателстващи ЕС едва ли не изведнъж ще определим приоритетите му – каза Курумбашев. – Също така е хубаво да използваме това насочено внимание към България, за да поставим някои наши проблеми, като влизането в Шенген или еврозоната. Но, според мен, не трябва да очакваме чудеса, нито да се изживяваме като изключителни ръководители на ЕС, тъй като очевидно приоритетите ще се определят от големите държави членки“.

„Мисля, че колкото повече повтаряме, че сме малки и бедни, толкова малки и бедни ще ставаме“, контрира Новаков.

„Реалностите са каква е твоята тежест в ЕС и какво можеш да направиш в този мандат“, отговори Курумбашев

.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.