Лоша новина! Отделиха ни от Румъния за Шенген

https://svobodnoslovo.eu/politika/losha-novina-otdeliha-ni-ot-rumaniya-za-shengen/245 SvobodnoSlovo.eu
Лоша новина! Отделиха ни от Румъния за Шенген

Лоша новина! Отделиха страната ни от Румъния за Шенген, съобщи бТВ.

Решението идва в деня, в който в парламента беше приета обща декларация за приемането на България в шенгенското пространство по инициатива на БСП.

Още вчера Епицентър.бг написа, че е възможно Нидерландия да поиска официално разделянето на България и Румъния при гласуването, което ще реши кои от трите държави, заедно с Хърватия, ще се присъедини към Шенгенското пространство.

Кандидатурите на България и Румъния за влизане в Шенген ще бъдат гласувани отделно от тази на Хърватия. Това съобщи еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон, като се позова на информация от чешкото председателство на Съвета на ЕС.

Йохансон съобщи още, че по искане на някои държави в момента се провежда допълнителна проверка на България и Румъния за изпълнение на критериите за Шенген, въпреки че такива мисии имаше и в средата на октомври. Този път в делегацията, която инспектира двете кандидатки има и експерти от Нидерландия и Швеция, каза еврокомисарят.

Вътрешните министри от ЕС трябва да гласуват на 8 декември за приемането на трите държави, които са изпълнили техническите условия за това.

България и Румъния още през 2011 г. бяха обявени от Европейската комисия за влизане в шенгенската зона.

За разлика от България и Румъния, срещу чието приемане в Шенген има възражения в няколко държави, сред които Нидерландия и Швеция, кандидатурата на Хърватия не предизвиква съмнения. Разделното гласуване ще позволи на Загреб да стане част от Шенген на 1 януари, ако за София и Букурещ не може да се постигне единодушие.

В сряда Европейската комисия призова България, Хърватия и Румъния да бъдат приети в Шенгенското пространство, за да се позволи пътуването между тези страни и по-голямата част от Европа без граничен контрол.

Изпълнителният орган на ЕС поиска от Европейския съвет, групата на 27-те членки на ЕС, да вземе необходимите решения за приемане на трите държави в 26-членното Шенгенско пространство, което се простира от Исландия до Гърция.

България и Румъния завършиха процеса на оценка през 2011 г., но Съветът отлага премахването на вътрешните граници повече от 11 години, като изтъква пречки, свързани основно със състоянието на върховенството на правото.

В декларацията на българския парламент от днес се подчертава, че страната ни е изпълнила изискванията още през 2011 г. и това е потвърдено от много международни институции. Настоява се България да стане част от Шенген през 2023 г. Българските депутати призовават колегите си от страните-членки на ЕС да подкрепят страната ни.

Декларацията беше подкрепена единодушно от ГЕРБ-СДС, „БСП за България“, ДПС и „Български възход“. Против гласуваха от „Възраждане“, а „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ не бяха в залата и не гласуваха.

https://epicenter.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.