Манолова: Г-н Борисов, депутатите на ГЕРБ подготвят лобистки текстове за извънредния закон!!!

https://svobodnoslovo.eu/politika/manolova-g-n-borisov-deputatite-na-gerb-podgotvyat-lobistki-tekstove-za-izvanredniya-zakon/16549 SvobodnoSlovo.eu
Манолова: Г-н Борисов, депутатите на ГЕРБ подготвят лобистки текстове за извънредния закон!!!

Господин Борисов, депутатите на ГЕРБ подготвят лобистки текстове в Закона за мерките по време на извънредното положение и като председател на ГЕРБ Ви призовавам да ги спрете навреме!

Този закон е „Болен здрав носи” – държавата с целия си ресурс прехвърля тежестта върху малкия и среден бизнес и домакинствата, а облагодетелства силните - партиите, големите бизнеси, икономически силните, концесионерите. В този момент обществото очаква закон, с който държавата да сподели риска с гражданите, а не да го прехвърля изцяло на гърба на обикновените хора. Това ще е мерило, че можете да гарантирате справедливост за хората, както и че наличните бели пари за черни дни, ще стигнат до всеки гражданин, не до приятелския кръг именно в дните на кризата.

В закона няма никакви данъчни, икономически, финансови, социални и осигурителни облекчения и отлагане на плащанията за домакинствата и гражданите, за малките и семейни фирми, за средния бизнес. Това прави среда да задълбочаване на неравенствата, вместо мярка за защита и битово оцеляване на гражданите и бизнеса, създаващи БВП.

Това пише Фейсбук председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова по повод на промените, които се правят в момента в Народното събрание между първо и второ четене на Закона за мерките по време на извънредното положение, въведено от Народното събрание на 13 март 2020 г.

Вижте какво още обяснява още Мая Манолова:

Първият лобистки текст е свързан с отлагането на сроковете за издължаване на субсидиите на партиите с 6 месеца – вместо да си върнат надвзетите субсидии до средата на 2020 г., те ще могат да го направят до 31 декември 2020 г. Г-н Борисов, защо вашите депутати предлагат за партиите да има отсрочка за връщане на дължими суми за 6 месеца, а за гражданите, малкия и среден бизнес и за домакинствата няма такава отсрочка?, пита още Манолова премиера. Защо ГЕРБ не предложи мораториум на партийните субсидии за времето на извънредното положение в унисон на твърденията на Народното събрание за солидарност с гражданите?

В подготвяните текстове има и други лобистки, свързани с промени в реда на провеждане на обществените поръчки, които се правят в Закона за обществените поръчки. Според тези намерения, търговете ще могат да се отлагат във времето, както е удобно на възложителите, без да е указано, че това е само за времето на извънредното положение.

Третият спорен текст, който депутатите се готвят да приемат, е за автоматично удължаване на концесиите в Закона за устройство на черноморското крайбрежие „с подходящ срок до една година, без да се дължи допълнително плащане”. Облекчаващите мерки безспорно са необходими, но въпросът е защо само за едни, не и за всички, пита още Манолова.

Тя отново призова Борисов и мнозинството да предвидят текстове за финансова подкрепа за хората с ниски доходи и разсрочка на сметки, ДДС, други данъци и осигуровки, кредити и вноски по кредити за времето на извънредното положение за домакинствата, малкия и среден бизнес и за обикновените граждани. Държавата да поеме 100 % заплатите и осигуровките на работниците от най-засегнатите браншове, за да не бъдат уволнявани хора, посочва още Манолова.

Тя подчертава също, че с този закон се задълбочава опасното разделение в обществото. „За икономически силните, партиите, концесионерите и фирмите с възможности извънредното положение е време за помощ от държавата, а за обикновените хора, малкия и среден бизнес извънредното положение се превръща в наказание”, добавя още Манолова.

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.