Мика Зайкова: Дали пенсионерите водят достоен живот с пенсиите си? Вероятно се шегувате в събота сутрин…

https://svobodnoslovo.eu/politika/mika-zaykova-dali-pensionerite-vodyat-dostoen-zhivot-s-pensiite-si-veroyatno-se-sheguvate-v-sabota-sutrin/5056 SvobodnoSlovo.eu
Мика Зайкова: Дали пенсионерите водят достоен живот с пенсиите си? Вероятно се шегувате в събота сутрин…

Вие вероятно се шегувате в събота сутрин. Това бяха думите на финансиста и бивш народен представител Мика Зайкова, когато водещата на сутрешния блок на Нова телевизия я попита дали с пенсията, която получава след толкова години труд, успява да води достоен живот.

„Последните 30 години съм работила в синдикат, където не получавахме високи заплати, така че пенсията ми със 60-те лева е някъде около 710 лева. Ако не е синът ми, адвокат в Америка, малко ще ми бъде трудно“

„Минималната работна заплата по-скоро се използва като инструмент от финансовото министерство да си повишава приходите от данъци и осигуровки. Не мисля, че има много хора, които да живеят с минималната работна заплата”, каза от своя страна икономистът Стоян Панчев.

По думите на Зайкова 42 000 са тези, които работят в обществения сектор и получават подобни доходи, а в частния са 565 000.

„Ако преди в частния сектор се очакваше да получават нещо под масата, сега това е невъзможно“, каза още тя.

По думите на Стоян Панчев има хора, които ако не са получили увеличение на заплатите си от миналия януари, са обеднели с около 10 %.

Зайкова изчисли, че около 1 милион пенсионери взимат минимална пенсия от 370 лв.

„Говорим за около 800 000 души, ако не и повече, които са под линията на бедността. Хлябът се увеличи 2 пъти, олиото е по-скъпо с 42%“, обясни финансистът.

„Със сигурност ще имаме по-висока инфлация до средата на годината, от тази, която виждаме в момента. Оттам нататък е важно какво ще се случи в Украйна, какво ще каже световната банка“, добави Панчев

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.