Мика Зайкова не иска избори 2в1 наесен. От "Сиела" можели да не успеят да настроят софтуера за двоен вот

https://svobodnoslovo.eu/politika/mika-zaykova-ne-iska-izbori-2v1-naesen-ot-siela-mozheli-da-ne-uspeyat-da-nastroyat-softuera-za-dvoen-vot/8283 SvobodnoSlovo.eu
Мика Зайкова не иска избори 2в1 наесен. От "Сиела" можели да не успеят да настроят софтуера за двоен вот

Да няма избори 2 в 1 наесен. Възможно е фирмата доставчик на машините да заяви, че не е възможно софтуерът да бъда настроен за двоен вот и така да се отвори възможността за манипулации с хартиените бюлетини.

Това заяви пред БГНЕС депутатът от “Има такъв народ” и икономист Мика Зайкова.

Коментарът й идва на фона на големите неясноти около бъдещето на 46-тото Народно събрание и въпросите около сформирането на редовен кабинет. При държавния глава Румен Радев започна втори цикъл на консултации, а на този етап е ясно, че единственият шанс за излъчване на правителство е това да се случи при връчването на третия мандат.

Не е ясно обаче коя партия ще го получи, както и от коя формация ще има подкрепа. От формацията на “Има такъв народ” посочиха още, че няма да дадат подкрепата си за кабинет с втори или трети мандат, както и че няма да смъкнат кворума изкуствено, за да може такъв да бъде гласуван и ще останат в залата. Това стана ясно от думите на Слави Трифонов пред Българското национално радио тази събота.

Зайкова посочи още, че има нужда от актуализация на бюджета, но мотивите на служебния кабинет са “остарели”.

“Ние имаме най-скъпия ток в ЕС. Това означава инфлация и то сериозна. Всички цени ще се вдигнат, защото в основата е електроенергията, а сме най-бедните“, коментира още Мика Зайкова и прогнозира, че актуализацията в държавния бюджет може да бъде приета до края на август.

Икономистът посочи, че по всяка вероятност още в сряда ще бъдат създадени постоянните парламентарни комисии, сред които тази по бюджет и финанси, която да се захване с актуализацията на бюджета.

“Трябва да сложим още малко пари и за пенсиите, защото това, което предлага правителството, намалява с 10 лева Бойковите пари за най-ниските пенсии, което е абсурд. Евростат се съгласи, че минималната пенсия трябва да бъде около прага на бедност, тоест равна или малко по-висока. Ние сме бедна страна, но ще се постараем. Пенсиите трябва да се актуализират“, призова депутатът.

Мика Зайкова подчерта още, че трябва да се помисли за вдигането на пенсията за старост, както и увеличение с 10-20% на средствата в помощ на хората в неравностойно положение.

Frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.