Министър Ангелкова спасява плажовете не от бетона, а от палатките

https://svobodnoslovo.eu/politika/ministar-angelkova-spasyava-plazhovete-ne-ot-betona-a-ot-palatkite/22589 SvobodnoSlovo.eu
Министър Ангелкова спасява плажовете не от бетона, а от палатките

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще прави засилени проверки на къмпингуващите по родното Черноморие това лято. "Не знам защо тези, които къмпингуват, смятат, че са извън закона и не трябва да бъдат проверявани. Всеки плаж, независимо дали е охраняем или не, бива проверяван от нас", обясни министърът пред Би Ти Ви вчера. Изявлението идва на фона на факта, че работната група към Министерството на туризма вече повече от година не може да изготви правила за разполагането на палатки и каравани край морето. Според Ангелкова регламент все още няма, защото "определена група от хора с крайни позиции смятала, че свободното къмпингуване трябва да бъде 100% разрешено".

Странното е, че ресорният министър всяко лято прави проверки и хайки за палатки на пясъка, но старателно отбягва строителните площадки и леенето на бетон по плажовете. Преди дни снимка на хотел, вдигнат насред плаж на Южното Черноморие, взриви социалните мрежи. Обектът е построен преди години и властите са безсилни, обясни вчера Ангелкова, която призна, че казусът е "безумие". По думите й "има много безумия от приватизацията, на които ставаме свидетели в момента", а хотелът насред плажа вече бил "саниран", тоест узаконен, със съдебно решение. "Той е частна собственост. По конституция частната собственост е неприкосновена", уточни тя.

Относно плаж "Корал", където природозащитници се опасяват, че частен инвеститор ще заграби плажа и прилежащата му територия, министърката уточни, че трябва да се изготви общ устройствен план, но "когато се стартира такава процедура, се слага каруцата пред коня, започват спорове, на които не им е мястото на този етап", коментира тя.

В края на април тази година избухна друг скандал със строеж на басейн върху плажа в Каварна само на метри от морето, пред четиризвезден хотел, чието откриване предстои през юни. Бившият кмет на града Цонко Цонев качи в профила си във "Фейсбук" снимка, на която се вижда изкоп на плажа. Според него отговорен за строителните работи е наемателят на плажа и собственик на хотела Валентин Николов - местен бизнесмен, приближен на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов.

Проверка на Министерството на туризма установи, че коритото за басейна било пластмасово и че няма бетон - което не обяснява защо на плажа е била стоварена тежка строителна техника. Кметът на Каварна Нина Ставрева също уверява, че всичко е в рамките на закона. От Регионалната инспекция по опазване на околната среда също не видяха проблем. Според представител на фирма наемател на плажа след края на 5-годишния договор щели да махнат басейна.

СБЛЪСЪК

"Върху дюните на плажа "Корал" ще се строи", алармира по Би Ти Ви Мирослава Петрова от сдружението "Да запазим Корал". "Дюните на "Корал" не са само на снимка. Те са там и по кадастър. От 122 дка терен, който се намира зад плажа, 90 декара са дюни. Върху тази територия в момента по неведоми обстоятелства се планира зона за курортни и допълващи дейности с плътност 30 метра и коефициент за интензивност на застрояването 1. Регионалното министерство не трябва да допуска това", настоя природозащитничката.

"Не виждам какво се коментира, защото общият устройствен план на община Царево не е готов. В момента се прави екологичната оценка, която още не ни е представена", опонира кметът на Царево Георги Лапчев. В момента върви обществено обсъждане на проекта за ОУП, посочи обаче Мирослава Петрова. А Лапчев я обвини, че брани "Корал" користно, защото всяко лято си слагала кемпера на плажа.

Алиса Иванова

http://segabg.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.