Министър Стоилов: Поисках оставката на Гешев заради груби нарушения на закона и на етиката

https://svobodnoslovo.eu/politika/ministar-stoilov-poiskah-ostavkata-na-geshev-zaradi-grubi-narusheniya-na-zakona-i-na-etikata/8750 SvobodnoSlovo.eu
Министър Стоилов: Поисках оставката на Гешев заради груби нарушения на закона и на етиката

Няколко са основанията, които покриват конституционното изискване за тежко нарушение на служебните задължения, системно неизпълнение, както и такива, които накърняват авторитета на съдебната власт, заради които искам оставката на главния прокурор Иван Гешев. Аз ще представя мотивите на заседание на ВСС, те са изведени от информацията, която е представил министъра на МВР.

Аз съм се опитал да ги обобщя в няколко групи. Става дума за действия, които в редица случаи се разминават с изискванията за непредубеденост и безпристрастност, за това че липсва единен критерии, когато се оценяват действия на хора, които се намират по високите етажи на властта. Това заяви служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Вие смятате ли, че когато за фалита на една банка единия от основните акционери основателно е подведен под съдебна отговорност, за другия този въпрос не се поставя!? Или пък другия - когато се изполват специални разузнавателни средства не по предназначението на проверката или предварителното производство, което се извършва, те след това също избирателно да бъдат публично разгласявани!? Така че това са неща, които хората виждат, посочи той пред bTV.

Нарушенията са освен по българското законодателство, но и по етичния кодекс на българските магистрати - за безпристрастност, за конфиденциалност и за действия на ръководител в съдебната власт, коментира министърът.

Така че процедурата изисква аз да предприема това действие, тъй като не се намериха членове на ВСС, които да предприемат тази инициатива. Срещу нас обикновено се реагира, че виждате ли, ние нарушаваме независимостта на съдебната власт. С какво? Аз съм в момента единственият орган, който може да постави този въпрос на обсъждане. А решаващият орган е ВСС. Така че отговорността вече е пред него и аз се надявам вече наистина да се покаже самостоятелрност на членовете на ВСС, да не се делят на колеги, да не се смятат само за служебно подчинени и да направят совято преценка, допълни той.

Призовавам новите депутати да не остават встрани от оставката на Иван Гешев. Те могат да сформират комисия и да участват в този процес. А той на свой ред трябва да отговаря пред тях, заяви още правосъдният министър.

Хората от прокуратурата ще се противопоставят на част от аргументите, които съм изложил, но те не могат да бъдат подминати. Така че е въпрос кой от какъв стандарт се ръководи. В Конституцията е записано, че този тип магистрати се изискват високи морални качества, така че това няма как да бъде подминато. И това е важната страна на въпроса, посочи Стоилов.

Frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.