Надежда Йорданова: Членовете на новия Висш съдебен съвет трябва да имат гръбнак (ВИДЕО)

https://svobodnoslovo.eu/politika/nadezhda-yordanova-chlenovete-na-noviya-vissh-sadeben-savet-tryabva-da-imat-grabnak-video/5108 SvobodnoSlovo.eu
Надежда Йорданова: Членовете на новия Висш съдебен съвет трябва да имат гръбнак (ВИДЕО)

Два много големи риска стоят пред нас, за да реализираме тази историческа задача - реална съдебна реформа. Това е липсата на воля от управляващата коалиция и липсата на консенсус.

Правителството е решено да извърши мерките, консенсусът е постигнат в коалиционното споразумение. Опозицията има важна роля в този процес, защото устойчивите реформи и функцията на главния прокурор трябва да бъдат решени и с участието на ВСС. Народните представители 3 пъти трябва да постигнат Конституционно мнозинство. Изборът на инспектората към Висшия съдебен съвет изисква две/трети, както и членовете трябва да бъдат избрани с две/трети. Аз съм убедена, че народните представители ще се включат в диалога.

Това коментира министърът на правосъдието Надежда Йорданова в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич"

"Ние всички държим отговорност пред цялото общество. "Решението Колеви", което е произнесено през далечната 2009 г. от Европейския съд по правата на човека много ясно показва, че в България липсва ефективен механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор, тогава-когато има данни за престъпление (бел. ред. по повод убийството на Николай Колев). Този проблем ще бъде представен пред министрите в началото на юни. В началото на декември този въпрос отново е разглеждан", каза още тя.

"През май 2020г, тогава-когато главният прокурор формира експертен съвет, прави бившият главен прокурор Никола Филчев експерт и 20 дни по-късно възобновеното дело по убийството на прокурор Николай Колев е спряно отново", каза още Йорданова.

"С всички тези процеси трябва да върви и дебатът по изменение на Конституцията, трябва да си представим много ясно какви качества трябва да имат новите членове на ВСС. Освен да имат образование и опит, това трябва да са хора с високи нравствени качества и гръбнак. Нали не искам да имаме нов ВСС, който да не се различава от предишния", коментира министърът на правосъдието.

https://eurocom.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.