Надежда Йорданова: внесох в МС предложение за промени в Закона за съдебната власт, с които се закриват Специализираният наказателен съд

https://svobodnoslovo.eu/politika/nadezhda-yordanova-vnesoh-v-ms-predlozhenie-za-promeni-v-zakona-za-sadebnata-vlast-s-koito-se-zakrivat-specializiraniyat-nakazatelen-sad/4963 SvobodnoSlovo.eu
Надежда Йорданова: внесох в МС предложение за промени в Закона за съдебната власт, с които се закриват Специализираният наказателен съд

В качеството си на министър на правосъдието внесох в Министерския съвет предложение за промени в Закона за съдебната власт, с които се закриват Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд и съответните им специализирани прокуратури.

Законопроектът урежда статуса на работещите в тях съдии и прокурори, както и приключването на висящите дела при спазване на принципа за неизменност на състава.

Демократичната общественост е във война с модела на завладяната държава. Това е битка, която поведоха гражданите през 2020 г. на площадите. Това е битка, която продължаваме стъпка по стъпка по пътя към връщане на усещането за справедливост в българското общество. Това е съдебната реформа.

Въпреки че остава встрани от светлините на прожекторите, законопроектът предвижда още една важна промяна. Предлага се отмяна на “кариерните бонуси” за членовете на Висшия съдебен съвет, главния инспектор и инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет и административните ръководители и техните заместници.

Трябва да бъде прекратено това несправедливо преимущество за кариерно израстване - кариерното израстване на магистратите следва да зависи единствено и само от работата им именно като магистрати.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.