Наглите

https://svobodnoslovo.eu/politika/naglite/23559 SvobodnoSlovo.eu
Наглите

Бяха нужни повече от 24 часа, за да получим реакция от представител на ГЕРБ за убийството на бизнесмена Петър Христов. Един от най-големите спонсори на партията, дарил максимално разрешените 30 000 лв. през първите години на партията, далеч преди Цветан Цветанов и колегите му да започнат официално да държат двайсетина милиона лева на влог, за да трупат лихви върху тях.

Фактът, че през деня на убийството на собственика на "Лактима" отговорните фактори в ГЕРБ Цветан Цветанов и Бойко Борисов мълчаха, е повече от показателен за шока, който ги е застигнал. Тези тъй петимни за публична изява люде си глътнаха езика не заради друго, а поради пороя от данни, които свързват покойния Христов с партията и лично с тях. Най-вече с Цветанов. Разбира се, трябва да отбележим за протокола коментара на председателя на парламента Цвета Караянчева. Обаче по-добре да беше мълчала, отколкото да каже, че "такива събития се случват във всяка една европейска държава".

Борисов и Цветанов прекрасно знаят, че опитите за неглижиране на случая ще бъдат нескопосани. Петър Христов се оказва фигура, значима не само за българския бизнес. Информацията, че полицаи от Велико Търново са го наричали "шефа", може да се окаже показателна за реалната власт на този човек. Власт, която би била невъзможна без политическа протекция, очевидно от сега управляващите, връзките с които той не е криел. Всяко обективно разследване може покрай другото да разкрие факти и обстоятелства, които да повдигнат неудобни въпроси за генезиса и функционирането на модела "ГЕРБ". Въпроси, на които нито един от двата властови центъра в партията не е готов да отговори.

Затова "Наглите". Версията, че на Христов е отмъстено, защото е издал бандата, трябва да бъде разследвана из основи. Тя звучи най-естествено, най-очевидно, най-първично. Тя обаче е и най-удобната, защото сваля всякакво съмнение, че Петър Христов е бил забъркан в нещо нередно, към което по някакъв начин да се окажат пришити и ГЕРБ. Дано тази версия не се окаже и единствено удобната за следствието.

Георги Георгиев

Резултат с изображение за петър христов герб

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.