Не се отчайвай, Кириле. Приеми спокойно изненадите. Неприятните. Сбогувай се с илюзиите

https://svobodnoslovo.eu/politika/ne-se-otchayvay-kirile-priemi-spokoyno-iznenadite-nepriyatnite-sboguvay-se-s-ilyuziite/135736 SvobodnoSlovo.eu
Не се отчайвай, Кириле. Приеми спокойно изненадите. Неприятните. Сбогувай се с илюзиите

“Приятели, ще бъдем силна и градивна ОПОЗИЦИЯ…” Това написа Кирил Петков във Фейсбука. Аха … да. 

Кириле, представа нямаш какво означава да си в опозиция в България! Особено, след като си бил във властта. След като си формирал партия, когато вече си бил в управлението и си създал очакването, че дълго още ще бъде така. “Продължаваме промяната” няма структури из страната, няма стабилни донори в провинцията, няма идеология, няма послания, няма нищо … освен тебе, Асен, Лена и Найо … плюс държавната субсидия и кмета на София. Но и той не е много сигурен, защото Васил Терзиев си има своя лична адженда. Благомир Коцев има огромни проблеми във Варна, останалите … повярвай ми, веднага ще вземат завоя по посока на централната власт и ще ти обърнат гръб - такава е логиката на живота. 

Попитай Бойко Борисов какво му беше през 2013-2014 година. Едва удържа партията цяла, без да се поддаде на разпада. Даже Владислав Горанов напусна парламентарната група, Красимир Стефанов - директорът на НАП, също го последва. Тогава, обаче, ГЕРБ разполагаше със силно представителство в местната власт, неговите хора имаха работа из кабинетите на държавната власт, правителството на Пламен Орешарски развъртя метлата, но не стигна до края. 

По-страшно беше през лятото на 2020 година. Бях свидетелка как от Бойко Борисов се отдръпнаха дори най-приближените му, малцина вярваха, че той ще се съвземе от ударите и ще се върне във властта когато и да било повече. ГЕРБ оцеля, заради доверието на редовите си членове, заради верните симпатизанти, заради лоялността на бившите министри и мнозината получили постове от 2009 година насам; кметовете бяха гръбнака на партията и въпреки ударите и безпаричието, което трябваше да понасят, не предадоха Лидера. 

Ти, Кириле, не разполагаш с такава армия. Кои са първите, които се дистанцират от кораба, когато се разклати и дочуят цъкането на бомбата с часовников механизъм на борда?! Онези с яхтите. С лъскавите лимузини и джиповете. С къщите във Виена и на Ривиерата. Даже Айтитата ще си тръгнат. 

Спонсорите ще сюблимират … Ти влезе с летящ старт във властта. Подкрепян от Херо Мустафа и президента, на първите избори ти съдействаше цялата държава. Това, което беше няма да бъде. Не. За новите реалности подготви се. 

Не се отчайвай, Кириле. Приеми спокойно изненадите. Неприятните. Сбогувай се с илюзиите. 

Спецов вече изневери на Асен. Вярвам, че Лена ще остане до тебе. 

В редакцията на ПИК се обзалагаме кой пръв ще те предаде, Кириле. Ти сещаш ли се? 

Соня Колтуклиева

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.