Не се плашете, ама за 45 години и половината Хемус не е готова

https://svobodnoslovo.eu/politika/ne-se-plashete-ama-za-45-godini-i-polovinata-hemus-ne-e-gotova/18481 SvobodnoSlovo.eu
Не се плашете, ама за 45 години и половината Хемус не е готова

Очевидно е, че премиерът Бойко Борисов вече е човек на възраст. Чукна шейсетака - време за равносметка и планирано забавяне на оборотите. Ето, вече дори и във футболния отбор на село Бистрица го пускат само за ветераните. Нормално му е вече да мисли за живота след голямата политика, когато вече няма да е Меркелът на Балканите. А което е още по-похвално - явно Борисов вече е започнал да мисли (б. ред. - иде реч за пенсионерското бъдеще). 

Днес трижди министър-председателят обяви голяма новина - кога ще освободи българската политика от харизмата си. Щяло да стане "когато "Хемус" е готова. А тя се строи изключително активно".

Ей тука стигаме до същинския когнитивен дисонанс! Казано е ясно, така и така, в конкретика. Ама пак сблъсък на нова и стара информация - да се чудиш да се радваш или да ревеш.

От една страна, ни се обяснява как въпросният аутобан ще свърже столицата с Варна в пълния си блясък още през 2023 година. Връзва се напълно с достигането на възрастта за пенсиониране на нашия дългогодишен държавен ръководител.

Какво са тука някакви си още 4 години Борисов? Все пак вече му се радваме още от началото на новото хилядолетие, 18-19 години. Обозрим срок е, ядва се! Критиците на лидера на ГЕРБ да стиснат зъби, да потраят!

От друга страна, нашият лидер не веднъж е доказвал функционалността на обещанията на представителите на зодия Близнаци - сутринта е едно, по обяд - второ, а надвечер - пак е размислил в съвсем различна посока, отричайки първото и второто. И това е така по далеч по-важни теми от някаква си дата за Борисовото излизане в заслужен творчески отдих.

Подкрепяме Истанбулската конвенция - не подкрепяме Истанбулската конвенция, искаме в Шенген - не искаме в Шенген, безкраен списък!

До оня ден вождът ни обясняваше и че завод на Фолскваген с 5000 работни места ще градим в Кремиковци и как само той ще ни вдигне БВП-то с 10-15 процента. Сега ни обещава хюндаи, има-няма след 2-3 години.

На неговия приятел "Тайпи" сигурно му е много смешно. Има защо!

Позитивното мислене, казват, вършело чудеса. Даже от болести можело да ни отърве! Затуй да си го признаем - хубаво е да караш по гладък асфалт от София, та чак до Ябланица.

А след това?

След това е ясно, оптимистичните нагласи започват да се спихват. От километър на километър.

Добрите намерения на Борисов, който както знаем сам-самичък дава парите в държавата и строи светлото бъдеще, не трябва да се поставят под съмнение.

Също така не трябва по никакъв начин да неглижираме и добрите намерения на другаря Тодор Живков. Както показва факсимилето по-горе. То е отпреди 45 години.

Първата копка на аутобана е направена именно от Живков през далечната 1974 година. По негово време е изграден най-трудният участък от трасето с огромни тунели и виадукти. Въпреки това за 45 години по-малко от половината магистралата е направена. Така че, ако това темпо се запази, е ясно кога бившият бодигард на Живков ще направи последната копка на Хемус - някъде около 100-годишнината на проекта през 2074 г.

Светослав Метанов

Резултат с изображение за Хемус

https://offnews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.