Не, това не е нормално!

https://svobodnoslovo.eu/politika/ne-tova-ne-e-normalno/110858 SvobodnoSlovo.eu
Не, това не е нормално!

Във всяка една нормална държава думите и действията на съпредседателите на "Продължаваме промяната", за които научихме вчера, щяха да доведат до много тежки политически последици. Първо, тази партия би претърпяла огромни репутационни щети и завинаги би се преселила в политическия миманс, а нейните шефове не премиер и министри, домоуправители нямаше да могат да станат. Ето това щеше да се случи, ако България беше нормална държава, ако нейните политици уважаваха законите на собствената си страна и спазваха и на практика онези морални принципи, които непрекъснато рекламират.

Реакциите на замесените в този грандиозен скандал, както и оправданията, които им спретват евроатлантическите говорещи глави по телевизорите, категорично показват абсурдността на нашия политически свят. Е, ча какво толкова се впечатлявате, твърдят адвокатите на ПП-ДБ, че то това е политиката - навън се говори едно, а на партийните сбирки съвсем друго. Да, може и да е гадно, ама така стоят нещата. По-важно е да стане съдебната реформа, да влезем в Шенген и Еврозоната, да изпълняваме едно към едно директивите, идващи от Брюксел и Вашингтон, пък иначе нека си говорят каквото си искат и да лицемерничат, колкото си искат.

Ако и ние, подобно на политиците и анализаторите от умнокрасивата каста, се съгласим, че всичко, което чухме вчера, си е напълно в реда на нещата и че трябва да си налягаме парцалите, за да не отидела властта при Радев, значи извършваме колективно самоубийство. Силно се надявам нормалните българи, за разлика от политиците от ПП-ДБ и техните ментори и защитници, да знаят кое е редно и кое не. Да правят разлика между морално и аморално. Нека ясно бъде казано. Нищо от чутото вчера не е нормално. Първо, не е нормално да синхронизираш имената на шефовете на специалните служби с чужди посолства и да молиш да дойдат експерти отвън, за да пренареждат тези структури. Не знам дали тук има състав на престъпление, дали става дума за национално предателство и, съответно, прокуратурата трябва да се намеси, но знам, че става дума за отказ от суверенитет. За васален манталитет. И опорката, че понеже сме били членове на ЕС и НАТО, такива действия били нормални, е лъжлива. Защото никъде в договорите ни за членство в тези организации не пише, че трябва да синхронизираме имената на шефовете на служби с чужди посолства.

Второ, не е нормално лидерите на партията ПП, която беше създадена, за да "разгради модела ГЕРБ", да се окажат първи защитници на формацията, която, уж, трябваше завинаги да отстранят от властта, да си признават, че всичко това е маркитингов трик, за да се доберат до управлението. Трето, не е нормално съпредседателят на ДБ, който изгради цялата си политическа кариера върху идеята, че законът е над всичко и че ни е нужна съдебна реформа, която веднъж завинаги да утвърди върховенството на правото, сега да се върти като шугава овца само и само да измисли механизъм за опазването на имунитета на Бойко Борисов.

Четвърто, не е нормално да заявяваш, че първата ти работа, когато дойдеш на власт, ще бъде да уволняваш хора, без значение дали е законно или не. Пето, не е нормално да пляскаш от щастие, задето следващите местни избори "ще ги правим с нашето МВР". Шесто, не е нормално, когато всичко тези ненормалности излязат на бял свят, да не покажеш поне минимално разкаяние и единственото оправдание, което успява да ти роди глаwата е, че виновен за всичко бил лошият Радев. Сигурно и вие сте забелязали, че колкото по-некадърен е един политик, толкова по-ядно критикува президента. Само че Румен Радев няма никаква вина, задето едни политически фигури вместо реалността обитават единствено полетата на собствените си фантазии и безпочвени копнения.

А най-голямата ненормалност ще бъде, ако тези и подобни на тях политици вземат властта. Това безвъзвратно би унищожило всякаква надежда, първо, че България може да бъде суверенна държава и, второ, че все пак някакви базисни морални принципи трябва да бъдат спазвани. В политиката трябва да се правят компромиси, тя не бива да се превръща в арена на фанатични сблъсъци. Обаче едно е да направиш компромис, а съвсем друго - да лъжеш безпардонно не само избирателите си, а и цялото общество. Единственият нормален изход от създалата се ситуация е моментално да бъдат прекратени всякакви коалиционни уйдурми и да вървим час по-скоро на избори. Това е единственият начин, по който нормалните български граждани можем да покажем какво мислим за ставащото. 

Автор: Петър Волгин

(От БНР)

9 Коментара

Мина

преди 4 месеца

Първо: абсурдно е да се твърди, че в политиката трябва да се правят компромиси! Второ: чии са критериите за “нормалност”? На демонократичната диктатура ли?! Трето: гответе се за майдан. Понеже е “нормално”. И баста от клишета.

Коментирай

От тука мина.....

преди 4 месеца

Единственият изход е: Край с мандатите! Поканени за показания, засега само като свидетели! Свикване КСНС при президента! Незабавни избори! Тези хора(ако мога да се изразя за тях) ПОГРЕБАХА БЪЛГАРИЯ(ЖИВА ВСЕ ОЩЕ)!?!

Коментирай

80%

преди 4 месеца

Али баба, народът също.

Коментирай

Сенека

преди 4 месеца

Някой живеят, за едното име, други, за един гъз. Всяка структура е като човек. Има лице, характер, език. Държавата също. Отношението се заслужава с това което показваш.

Коментирай

Минчо

преди 4 месеца

Църквата и вярата от самото начало знае и проповядва презумпцията за грях на всеки който е роден. Време е за промяна и в България мантрата за порядъчност да стане ; ВСЕКИ Е СЪМНИТЕЛЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ДРУГО.

Коментирай

жоро

преди 4 месеца

Че то нещо нормално в ЕС изобщо остана ли ?

Коментирай

Хаирсъзина

преди 4 месеца

До сега изпълнявахме директивите от СССР и Русия,а сега ще ги изпълняваме от Вашингтон и Брюксел.Ненормалници,в ред ли сте? Кога ще сме свободна и суверенна държава,Живота ни мина в бедност и простотия.Дигай се народе и лустрация.Който е бил политик от 1956 г. до днес вън и повече никога на държавна работа и без пенсия.А директните грабители на народа-съд и Белене при прасетата.

Коментирай

Хаирсъзина

преди 4 месеца

До сега изпълнявахме директивите от СССР и Русия,а сега ще ги изпълняваме от Вашингтон и Брюксел.Ненормалници,в ред ли сте? Кога ще сме свободна и суверенна държава,Живота ни мина в бедност и простотия.Дигай се народе и лустрация.Който е бил политик от 1956 г. до днес вън и повече никога на държавна работа и без пенсия.А директните грабители на народа-съд и Белене при прасетата.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.