Нинова: Голяма коалиция между ГЕРБ и БСП е невъзможна и вредна за България

https://svobodnoslovo.eu/politika/ninova-golyama-koaliciya-mezhdu-gerb-i-bsp-e-nevazmozhna-i-vredna-za-balgariya/22669 SvobodnoSlovo.eu
Нинова: Голяма коалиция между ГЕРБ и БСП е невъзможна и вредна за България

„Има четири въпроса, по които сме готови да разговаряме с всички, защото касаят България и изискват продължителна политика, а не мандатно мислене на едно или друго правителство. Това са национална сигурност, демографска катастрофа, здравеопазване и образование“.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след среща с министъра на отбраната и лидер на ВМРО - Българско национално движение Красимир Каракачанов. „Втората позиция, която е принципна и също потвърдих по време на срещата – правителството „Борисов-3“, в което и те участват, е вредно за България и трябва да си подаде оставката и да си ходи“, допълни лидерът на левицата. Тя обясни, че Каракачанов е поставил два конкретни въпроса по тема национална сигурност.

„Предлага нов план за модернизацията на армията, който изисква преразглеждане на досегашните решения на НС. Преразглеждане по проекти, защото искат да се стартира отначало търгът за самолети, проекти за бронирани машини – това е ново, спрямо решението на НС от миналия път. Нови срокове има и за изпълнение на модернизацията и различен начин на финансиране – разсрочено до 2024 г“, обясни Нинова.

По нейните думи Каракачанов търси подкрепа това решение да бъде прегласувано с тези нови неща в него. „Но тук, очевидно, имат някакво противоречие с министъра на финансите, защото в тригодишната прогнозна рамка на г-н Горанов такива пари не са предвидени. Ние отговорихме, че когато бъде внесено официално, ПГ на "БСП за България" ще се събере, ще го разгледаме, ще се запознаем със съдържанието и останахме отворени за втора среща, за да изразим позиция по конкретните неща, които предлагат“, уточни тя.

Като втори въпрос, който е обсъден по време на срещата, Корнелия Нинова посочи Закона за вероизповеданията. „Вече има внесен такъв законопроект, а г-н Каракачанов предлага втори, по-разширен. В първия, който сме подписали и ние, се забранява финансирането от трети държави. Споделяме напълно това. За нас това е намеса във вътрешните работи от трети държави“, категорична е тя. Нинова подчерта, че днес им е бил връчен друг законопроект, с който предстои да се запознаят. Според нея е най-логично двата законопроекта да вървят заедно в парламента и от тях да се направи най-доброто за България.

„Голяма коалиция между ГЕРБ и БСП е невъзможна за България. Не само е невъзможна, тя е вредна за България“, заяви Нинова. Според нея подобни срещи са полезни и се е получил хубав разговор за приоритети и политика. „От ГЕРБ нямаме покана, нямаме и желание за среща. С тях ежедневно водим този разговор от трибуната в парламента. 31 законопроекта, предложени за една година, 31 отхвърлени. Те струваха 1.5 млрд. лв и ефектът щеше да е много добър за България, а ГЕРБ изхарчиха тези пари за други неща, без да има ефект. Там всичко е на инат – щом се предлага от БСП – не. Там няма желание дори за разговор“, каза още Корнелия Нинова.

Нинова: Голяма коалиция между ГЕРБ и БСП е невъзможна и вредна за България

cross.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.