Нинова в отворено писмо: Борисов да се извини на народа за Левски и оградата!

https://svobodnoslovo.eu/politika/ninova-v-otvoreno-pismo-borisov-da-se-izvini-na-naroda-za-levski-i-ogradata/23876 SvobodnoSlovo.eu
Нинова в отворено писмо: Борисов да се извини на народа за Левски и оградата!

В нашата история има събития и имена, които през всички години са олицетворявали националния ни идеал и гордост, припомня тя

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изпрати отворено писмо до медиите, в което настоява премиерът Бойко Борисов да се извини за свои думи за Левски.

Публикуваме пълния текст на писмото на соцлидерката:

Уважаеми български граждани,

"В нашата история има събития и имена, които през всички години са олицетворявали националния ни идеал и гордост. Едно такова име е Васил Левски. Всички се кълнем в неговата мечта за „чиста и свята република“ и се стремим да постигнем завета му - българският народ да бъде равен на другите европейски народи.

Българският министър - председател Бойко Борисов обаче сравни Левски с нелегалните мигранти по следния начин: „Оградата била паднала, ами преди нямаше ограда! Ама прескачали я. Той и Левски шеще да я прескочи, ако беше жив.“

Остро осъждаме това изказване и настояваме Бойко Борисов да се извини на народа ни.

Скъпи българи,

Над всяка партия, над всеки политик стоят святи за България личности. Във времето на разделение, в което живеем, останаха твърде малко неща, които ни събират. Нека се обединим и не позволяваме на никого да поругава националните ни герои."

По време на речта си пред делегатите на четвъртия конгрес на ГЕРБ в неделя, премиерът защити защити оградата по българо-турската граница, която през последните месеци стана обект на остри критики от страна на опозицията. „Оградата била паднала, ами преди нямаше ограда! Ама прескачали я. Той и Левски ще я прескочи, ако беше жив!“, заяви Бойко Борисов. По думите му сега след като минат последните конкурси, ще се сложат камери, ще се вкарат новите автомобили и ще се приключи процесът на преминаването през оградата. „Филми, чудо, но като отиде Цветанов там и настана суматоха“, каза Борисов във връзка с излъчването на филма на Елена Йончева „Граница“.

epicenter.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.