Обявиха "Атака" за най-антизападната партия в целия Европейски съюз

https://svobodnoslovo.eu/politika/obyaviha-ataka-za-nay-antizapadnata-partiya-v-celiya-evropeyski-sayuz/24869 SvobodnoSlovo.eu
Обявиха "Атака" за най-антизападната партия в целия Европейски съюз

Изследване на Европейския съвет за външна политика показва, че "Атака" е най-антизападната партия в Европейския съюз. Пет български партии влизат в топ 30 на антиевропейските политически сили. Проучването разглежда европейските партии от гледна точка на идеологическата им близост до Русия и отношението им към основните елементи на западния политически ред.

"Партиите с най-антизападна насоченост са крайно десни, антисистемни и дори фашистки", пише в анализа на изследването. "Атака" е редом с Националния фронт във Франция, формацията на Найджъл Фараж във Великобритания, Партията на свободата в Австрия, крайнодесните формации в Словакия и Унгария, Северната лига в Италия и т.н.

Общото между партиите в списъка е, че са против ЕС, отхвърлят свободната търговия и глобализацията, против политическия и социалния либерализъм са и възприемат миграцията от нехристиянски общества като екзистенциална заплаха.

В интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Весела Чернева, директор на Българския офис на Европейския съвет по външна политика, даде повече информация за проучването:

"Изследвани са 252 партии в цяла Европа. Това са всички парламентарно представени партии към времето на изследването. Преди малко повече от година започна изследването, така че в нашия случай това означава предишното Народно събрание.

Изследването няма претенции за представителност, защото не е говорено нито със самите политически партии, нито с техни членове или симпатизанти. Поискано е мнението на национални изследователи, хора, които следят партийния живот в съответните страни, хора, които от своя страна са говорили с представители на различните партии и имат представа какви са техните позиции по няколко големи групи въпроси. Това са 12 въпроса, които рефлектират върху целите на Европейския съюз, но също така и върху основните кризи, през които мина Европейският съюз през последните три години.

Въпросите са за: подкрепа на ЕС, подкрепа за либерализма като европейска ценност (разделение на властите, възможност за публичен контрол), секуларизъм (разделение между църква и държава и приемането на това разделение), подкрепа за НАТО и Европейския съюз като център на европейския ред и сигурност, подкрепа за трансаантлантическите връзки, отношение към свободния пазар и глобализацията. Това е голяма част от базисната ориентация на ЕС.

Има и 3 въпроса, които са пряко или косвено свързани с Русия - отношението на страната към Русия, отношение на страната към санкциите срещу Русия и има ли партията връзки с Русия. Има и въпрос, свързан с подкрепата в Украйна и реформите там, както и към бежанската криза и войната в Сирия".

Резултат с изображение за сидеров шопов

cross.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.