Очаквайте: Плевнелиев като Анка картечарката на яз. „Копринка“

https://svobodnoslovo.eu/politika/ochakvayte-plevneliev-kato-anka-kartecharkata-na-yaz-koprinka/22603 SvobodnoSlovo.eu
Очаквайте: Плевнелиев като Анка картечарката на яз. „Копринка“

Изглежда любовните занимания на Росен Плевнелиев не са достатъчни, защото непрекъснато търси начини да се изявява и в други области. Подобно на древнокитайски мъдрец, той се опитва да ни озари с поуките и изводите от налегналите го прозрения.

Последната му изява а ла Конфуций е, че всички партии в България, освен ГЕРБ, търсят близост с Русия. Изказал се по БНТ онзи ден, за да похвали правителството как чудесно се е справило с европредседателството. Исторически, - възхищава се Плевнелиев и се оглежда, дано някой го е забелязъл и чул. И за Западните Балкани се захласва от постиженията на Борисов. Но най-сериозно наблегнал на проруските стремления на партиите - без ГЕРБ, де. Че всякакви субекти в политиката говорят като випускници на Института по марксизъм и ленинизъм в Москва, е факт. Но, че ГЕРБ прави изключение, е опашата лъжа. Ако Борисов вярва, че Плевнелиев е този, който ще убеди обществото в това, много го надценява. И подценява обществото.

А топлите връзки на Борисов и ГЕРБ с Москва не са от вчера, както ще се убедите. И не се изразяват в целувки и прегръдки:

-         ГЕРБ управлява вече 9 години. През това време България не само не извоюва дори 1% енергийна независимост, но я увеличи.

-         Прословутият газов хъб „Балкан“ от рисунката на Борисов за Юнкер, ще се захранва – ако въобще доживеем да има такъв – с руски газ. (Български още не е открит и май няма да бъде.)

-         Правителството на ГЕРБ направи всичко възможно България да загуби спора за реакторите за АЕЦ „Белене“ и българите платихме 1,2 млрд лева неустойки на руската „Атомстройекспорт“. Експерти заподозряха тайна сделка. Логично, ако се вземат предвид корупционните влечения на важни фактори във властта.

-         Правителството на Борисов отказва N-та година закупуването на нови бойни самолети и налива милиони в поддържането на съветските МиГ-29. Би трябвало Плевнелиев да е наясно, че съветските самолети нямат нищо ощо с натовските стандарти, което прави използването им в пакта невъзможно.

-         87 на сто от общия дял на внасяни компоненти за горива у нас са от Русия.

-         77 на сто от енергоресурсите на България също са руски.

-         43,6% от търгуваните недвижими имоти през последните 5 години в България отиват при руски купувачи.

-         За последните 8 години рафинерията „Лукойл Нефтохим” в Бургас е отчела общо 55 милиарда лева приходи. Не е декларирала обаче и една стотинка печалба. Веригата бензиностанции "Лукойл България" има 16 млрд. лв. приходи за последните 4 години и отново нито една отчетена стотинка печалба. Справка в търговския регистър показа, че от началото на 2008 г. до края на 2015 г. „Лукойл Нефтохим“ е непрекъснато на загуба, а приходите за периода са общо 50,1 млрд. лв. Веригата бензиностанции „Лукойл България“ е на загуба от 2011 г., като приходите й оттогава са 16,4 млрд. лв. Всичко това се случва при управлението на ГЕРБ. Нито една институция не е потърсила отговори на тези гатанки. Дали Плевнелиев се сеща защо?

-         По време на Петербургския международен икономически форум м.г. председател на ПАО “Газпром“ Алексей Милер и министърът на енергетиката Теменужка Петкова подписаха “пътна карта“ за по-нататъшното развиване на газопреносната мрежа на България.

-         Преди три дни руската страна заяви, че ще участва в рестартирането на проекта АЕЦ „Белене“.

-         Бойко Борисов, 20 септември, 2017 г.: „Санкциите срещу Русия трябва да паднат. Ще направя всичко по силите си да убедя партньорите от ЕС по време на българското европредседателство“.

- Бойко Борисов, 29 юли, 2017 г.: „Санкциите срещу Русия са безрезултатни. Обикновено, когато има такива санкции, губещата страна е Европа.“

-          Борисов: 22 март, 2018 г.: „Като се позова на своя опит в стотици разследвания като главен секретар на МВР, Борисов каза, че "обикновено в такива случаи не е това, което изглежда на пръв поглед". Запитан дали Русия стои зад нападението на Скрипал, отговори, че е мнителен човек и ще коментира, когато научи подробности. Именно Борисов отказа да подкрепи останалите страни от ЕС, които изгониха руски дипломати-шпиони в отговор на опита за убийство на ексруския разузнавач Скрипал.

Казват, че Плевнелиев защитава американските интереси в България. Ако това е вярно дори наполовина, Вашингтон трябва спешно да изпрати медицински екип за проверка на анализаторското звено в София. Ефектът от Плевнелиев за САЩ е като този от Сидеров за Русия. Словоизлиянията и на двамата говорят за сериозни проблеми в разузнаванията на двете държави по отношение на България и Балканите. Единственото „оправдание“ може да е, че прикриват с номера от селски вечеринки действия на Борисов. И пак е прекалено лекомислено. И опасно.

Ако през септември на събора на русофилите край яз. „Копринка“ видите жива и здрава да се разхожда Анка, картечарката на Чапаев, – не се хвърляйте да я целувате, защото ще й паднат плитките и ще лъсне прикритието на Росен Плевнелиев. Милият, толкова много иска да е полезен с нещо, че е готов да поеме дори риска, Чапаев да го изненада отнякъде...

Кирил Филипов

.

http://frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.