Официално: Драгомир Заков е новият министър на отбраната

https://svobodnoslovo.eu/politika/oficialno-dragomir-zakov-e-noviyat-ministar-na-otbranata/4780 SvobodnoSlovo.eu
Официално: Драгомир Заков е новият министър на отбраната

Народното събрание освободи Стефан Янев като министър на отбраната и избра Драгомир Заков на негово място. Персоналните промени в Министерския съвет бяха одобрени с 217 гласа ”за”. ”Против” гласуваха 0 народни представители, а ”въздържали се” – 33.

Оставката бе поискана от премиера Кирил Петков на заседание на Министерски съвет вчера, а проектът за персонални промени в състава на Министерски съвет постъпи в деловодството на Народното събрание още същия ден.

Според министър-председателя повод за всичко това са думите на Янев, че в Украйна се провежда „операция“, а не „война“. Също така последва и публикация на Янев във Фейсбук, разминаваща се с позицията на министър-председателя. Във въпросния пост бившият министър на отбраната изрази мнение, че оставката му е въпрос на процедура и че той сам няма да я подаде в тази ситуация.

Първоначално от „Продължаваме промяната“ бяха предложили Тодор Тагарев, но тази сутрин оттеглиха предложението си и внесоха кандидатурата на Драгомир Заков.

Кой е Драгомир Заков?

Драгомир Заков е кариерен дипломат, с 20-годишен стаж на различни длъжности в дипломатическата служба на Република България. От март 2019 г. е посланик на България в НАТО. Целият му дипломатически път е бил свързан с въпросите на международната сигурност, като последователно е преминал през дипломатическите мисии на България в НАТО и към ООН в Женева. Има широка експертиза по международна сигурност, простираща се от НАТО, през ОССЕ, ООН и други международни организации. Дълги години е работил по теми на контрола на въоръженията, има експертиза по хуманитарни и бежански въпроси. Г-н Заков е българският дипломат, който инициира и доведе до успешен край преговорите с Република Гърция за окончателното извеждане от Република България на противопехотните мини, останали на българска територия след трагичния инцидент в завод „Миджур“ през 2014 г.

Заков е завършил Френската гимназия в София. Магистър по икономика, със специалност Международни икономически отношения. Специализирал е в Центъра по въпроси на сигурността в Гармиш-Партенкирхен, в Колежа по отбрана и сигурност на ЕС и в Женевския център по политика за сигурност. Има специализация и по инвестиционно планиране. Владее английски и френски език, ползва свободно руски език.

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.