От лидерската среща - Борисов към БСП: Няма да ви подкрепим. Карадайъ: Отиваме на избори

https://svobodnoslovo.eu/politika/ot-liderskata-sreshta-borisov-kam-bsp-nyama-da-vi-podkrepim-karadaya-otivame-na-izbori/44050 SvobodnoSlovo.eu
От лидерската среща - Борисов към БСП: Няма да ви подкрепим. Карадайъ: Отиваме на избори
В НС се проведе лидерската среща на политическите партии в парламента. Тя е организирана от лидера на БСП Корнелия Нинова във връзка с конструиране на правителство с третия мандат. ”Това е опит да се върне нормалността”, каза на влизане Бойко Борисов, обграден от много журналисти. Появата му предизвика истинска сензация, тъй като от много време кракът му не е стъпвал в парламента.
 

На срещата освен БСП, присъстваха още представители на ГЕРБ, ДПС и БВ. От ПП и ДБ не пожелаха да седнат на една маса с другите лидери, защото скат среща с БСП "на четири очи".


.
Корнелия Нинова: Изненадани сме, че ПП и ДБ ги няма

 

Всички сме наясно, че се намираме в криза. желанието е да решим как можем да решим тези кризи. В момента пред нас стоят по-важни въпроси за България. Отправихме покана към всички, с желание да намерим разговор. 

Изненадани се ,че ги няма ПП и ДБ. готвейки се за тази лидерска среща направихме сериозен преглед на програмите. Търсихме това, което може да не обедини. Става въпрос за 4 въпроса. 


.
Бойко Борисов:Сега няма да ви подкрепим

 

Очевидно е, че липсва воля да се говори сериозно. Дали този разговор ще доведе до съставяне на мнозинства - това е втори въпрос. Ще завърша с призив, че ако има желание - има начин, ако няма начин - ще се намери причина. Благодаря, че се отзовахте на тази среща. 


Добър ден и благодаря за поканата. Задължаваше ни да се явим. Приветствам опита ви да се опитаме да говорим все пак как виждаме следващите месеци. Това, което казвате, го има във всички програми. Убеден съм, че ще отидем за пети път на избори и пак ще говорим същото. Как може да се структурира работещо правителство. Днес ги няма вашите коалиционни партньори. Декларацията им в парламента не бе подкрепено от другите. На нас не ни достигнаха 5 депутата на кабинета “Габровски”. На нас не ни стига нито мъдрост, нито сили, нито воля.

 

Не могат да се излъчат правителства. Какво си мисля за отказа да говорят с Вас. Вие нямате червени линии, които да притесняват. Въоръжението за Украйна мина, въоръжението мина, Ф-16 мина. какъв е проблема? Сега още един месец кампания, приказки. Две години думата хаос е в речника на всички.  Две години имаме модела “Радев”. Какво по-добре се случи. Ще лидираме процеса с правосъдната реформа. Проекторешенията на МС минаха на правна комисия с нашите гласове.

 

Ще разговарям с колегите подобна забрана да няма правителство с БСП, не би трябвало да има спирачка да програмно правителство.  Сега няма как да ви подкрепим. но изразяваме уважение.


.

Мустафа Карадайъ: Най-вероятно отиваме на избори


Държавата се намира в множество кризи. Нито една от тези кризи не може да се реши без да преодолеем политическата. От 2016 г. ние призоваваме за нормалност в политиката. това за нас означава диалог между партиите, между парламентарните групи, власт и опозиция, власт и граждани, институции. диалог. Диалог. Диалог. Насреща виждаме пак призиви за диалог, но с ултиматуми, червени линии и противопоставяне. За днес тази среща я оценяваме като важна и необходима. 

 

Като виждаме липсващите колеги най-вероятно отиваме към поредните ненужни предсрочни избори. Най-вероятно и следващият парламент ще прилича на предходните 4. Най-вероятно две партии няма да са достатъчни за кабинет. Приветствам това, което направиха БСП и това, което току-що чухме от г-н Борисов.  Ще подкрепим независима съдебна система. А не някой да я овладее. Най-вероятно отиваме  на ненужни предсрочни избори.

 


.

Стефан Янев: Диалог, диалог, диалог

 

Дори да отидем на избори, този диалог не необходим. Всички тук говорим за диалог. към тази дума бих добавил диалог и взаимодействие. това е смисълът на политическото взаимодействие, което е призовано да решава проблемите в интерес на българското гражданско общество. До поздравя всички лидери тук, защото показват как може да преглъщат егото си в интерес на всички граждани. без диалог не можем да предложим решения. Едно от тях е съставяне на правителство. Ако за всички домакинства инфлацията и високите цени на тока са предизвикателство, за много те са сериозен проблем. Ние нямаме аргументи за пред хората. Моят призив е да намерим нужните аргументи тук и да търсим решения. Очевидно нашите нюанси могат да се обсъдят и да се търси пресечна точка. От наша гледна точка от БВ казваме ,че това е правилната посока - Диалог, диалог, диалог. 


Нинова се обърна към Борисов. Работещ парламент с плаващи мнозинства е политически нестабилна конструкция. Това не гарантира устойчивост и предвидимост.  ПП и ДБ желаят разговор, но само с БСП. Изненада е, защото ви призоваваха да говорите с тях преди месец. ние ще останем със своята позиция и няма да променим отношението си към превъоражаването. Днес срещата е да говорим за България и за решенията. Зададохте въпрос за Радев. Ние с вас имаме дълги битки. И пипате с како модела Радев е по-различен. по-различен е. ни ес вас водехме парламентарни битки на терена на парламентарната република. Но две партии спорят. сега сме изправени пред друга опасност - парламентарната република се руши през едноличното управление на президента. Трява да спасим парламентарната република. Ни искаме съдебна реформа, но тя трябва да е съществена, а не имитация за превземане на съдебната система от определени кръгове. Очевидно е, че нямаме подкрепа и отиваме на избори.  Очевидно е, че няма да има мнозинство, свиквам Изпълнителното бюро. Ще видим как ще подходим към ПП и ДБ

frognews.bg

1 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.