Първан Симеонов: Премиерът мисли за пандемията днес, а президентът за утрешната ситуация

https://svobodnoslovo.eu/politika/parvan-simeonov-premierat-misli-za-pandemiyata-dnes-a-prezidentat-za-utreshnata-situaciya/16213 SvobodnoSlovo.eu
Първан Симеонов: Премиерът мисли за пандемията днес, а президентът за утрешната ситуация

В началото, когато цари уплахата, ясно е, че първият прочит ще надделява – ще затягаме мерките. Ако обаче всичко е наред, все повече ще започнем да мислим за икономическите последици и за работните места. Питат ме кой е прав в този спор между правителството и президента. Така политологът Първан Симеонов коментира позициите на премиера и на президента за пандемията и COVID-19.

И двете страни са прави. Правителството действа сега в оперативната ситуация. Но е прав и президентът, който казва, че за утрешния ден трябва да мислим от сега. Здравни мерки взехме навреме. Явно, че и за икономиката трябва да вземем мерки навреме. И естествено, че от сега трябва да мислим за следващия ход, което трябва да стане леко, контролирано, поетапно, с разумно разхлабване. Затова казвам, че президентът мисли за утрешната ситуация, за днешната нещата са горе-долу ясни, поясни той пред Банкеръ.

Политологът коментира и проблема около вдигане на заплатите на депутатите: За мен генерално погледнато всички тези неща са популизъм. Но на фона на други неуверени крачки, може би това беше по-добрия вариант. Тоест, ситуационно погледнато е окей. Но генерално погледнато не е много окей, защото това подхранва тази прословута идея, че депутат е нещо лошо, че Народното събрание е нещо лошо. Ние сякаш забравяме, че това са нашите представители. И ние не им даваме заплата, защото нещо ги укоряваме, а им даваме заплата, защото те са нашите представители и нещо работят. Като благотворителен жест е добре това лишаване, особено в тази ситуация. Но генерално този патос – дай да намалим заплатите на депутатите, излъчва онова навично говорене срещу парламента. А който говори срещу парламента, говори срещу самата представителна демокрация

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.