Пеевски след среща с правосъдния министър: В новата конституция предвиждаме да няма главен прокурор

https://svobodnoslovo.eu/politika/peevski-sled-sreshta-s-pravosadniya-ministar-v-novata-konstituciya-predvizhdame-da-nyama-glaven-prokuror/111506 SvobodnoSlovo.eu
Пеевски след среща с правосъдния министър: В новата конституция предвиждаме да няма главен прокурор

Нашите предложение за съдебната реформа са отпреди година и половина, поради което вече са доста остарели. Видяхте, че приехме Механизма за контрол върху главния прокурор. Обсъждахме и това да премахнем фигурата на главния прокурор като цяло, т.е. да я няма в новата конституция.

Това заяви в кулоарите на парламента депутатът от ДПС и член на Комисията по конституционни въпроси Делян Пеевски след срещата си с представители на ПП-ДБ и правосъдния министър Атанас Славов.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски все повече се очертава като основен говорител в парламента по темата за конституционната реформа. Днес той съобщи, че е разговарял с представители на ПП-ДБ - по-конкретно със съпредседателя на ДБ Христо Иванов, с когото, както обясни депутатът от ДПС пред медиите, са обсъдили възможността да се заличи самата фигура на главния прокурор от основния закон.

"Вие не смятате ли, че тази фигура тежи на обществото?", запита той журналистите, които го разпитваха за причините за подобна стъпка. Пеевски уточни, че предложението е дошло от десницата и неговата партия сега ще го обмисля. Ако се съди по тона му, Пеевски изглежда подкрепя идеята.

Преди година и половина година орязахме изцяло правомощията на главния прокурор, сега сигурно ще вървим към премахването на тази фигура по предложение ПП-ДБ“, посочи той.

Той изтъкна, че предложенията в конституционния проект на ДПС, изработен преди година и половина, са "доста остарели". И изрично посочи, че досега на Движението не е представен нито един проект от друга политическа сила.

По думите му, медиите неправилно са интерпретирали думите му, че се работи по общ проект за промени в Конституцията, да означават, че работата се фокусира единствено върху проекта на ДПС.

"Всички имат проекти. Ще седнем, ще работим всички. Трябва да намерим общо съгласие. Никой не може да доминира тази комисия (по конституционни въпроси - бел.а.) и тази Конституция. Трябва да я направим заедно", заяви депутатът.

Пеевски коментира, че по време на разговорите с ПП-ДБ въпросът за мястото му в конституционната комисия не е бил обсъждан, а са говорили само експертно за нуждата от конституционна реформа.

Не става въпрос за една личност, търсим консенсус по темите. Освен това никога не съм казвал, че се работи само върху проекта на конституция на ДПС, тъй като всички имат своите проекти. Трябва да намерим общо съгласие. Никой не може да доминира в тази комисия, защото се касае за конституцията на България, подчерта на финала Делян Пеевски.

https://epicenter.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.