Петков: Задействани са оперативни групи, открити са три пункта за евакуация на българи от Украйна

https://svobodnoslovo.eu/politika/petkov-zadeystvani-sa-operativni-grupi-otkriti-sa-tri-punkta-za-evakuaciya-na-balgari-ot-ukrayna/4947 SvobodnoSlovo.eu
Петков: Задействани са оперативни групи, открити са три пункта за евакуация на българи от Украйна

Правителството е задействало оперативни групи, които работят по преодоляването на различните рискове за България, свързани със започналата военна операция на Русия в Украйна. Открити са три пункта за евакуация на българи от Украйна, засега 120 души от Киев са изявили желание.

Това заяви премиерът Кирил Петков след оперативно заседание на Министерския съвет, цитиран от Правителствената информационна служба.

Военната агресия не беше провокирана от Украйна. За нас е недопустимо да има враждебни действия в такъв сериозен мащаб в Европа в XXI век, подчерта той.

Премиерът апелира да не се всява паника у нас. За момента няма директен риск за военни действия срещу България.

Министър председателят ще участва днес в 20:00 часа на извънреден Европейски Съвет в Брюксел, където лидерите на страните членки ще приемат обща реакция и по-широки санкции спрямо Русия.

България ще говори в един глас със всички партньори в ЕС и НАТО, нашето единството е нашата сила, почерта Кирил Петков.

В този момент няма заплаха за България, но въпреки това, българското правителство е изготвило план за действие за осигуряване на енергийна сигурност, кибер сигурност, преглед на запасите и други мерки. Българските граждани могат да са спокойни, че работим много оперативно, заяви министър-председателят.

В момента се откриват три пункта, през които ще могат да се евакуират български граждани от Украйна. До сега около 200 души са заявили желание да се евакуират. Българското правителство е осигурило наземен транспорт и ясни процедури за бързо транспортиране на желаещи българи и украинци към страната.

Работи се и по възможността да посрещнем украински граждани на територията на България, каза Кирил Петков.

По-рано тази сутрин президентът Румен Радев свика среща на институциите, в която участваха премиерът Кирил Петков, председателят на НС Никола Минчев, министри от кабинета и членове на ръководствата на службите и Българската армия.

На срещата държавният глава заяви, че над 4000 души са поискали от България евакуация от Украйна и че страната ни е отворена за украински граждани, търсещи убежище.

https://epicenter.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.