ПП-ДБ поискаха от президента още време, за да борят корупцията. Радев: Имате ли мнозинство за кабинет и закони?

https://svobodnoslovo.eu/politika/pp-db-poiskaha-ot-prezidenta-oshte-vreme-za-da-boryat-korupciyata-radev-imate-li-mnozinstvo-za-kabinet-i-zakoni/138306 SvobodnoSlovo.eu
ПП-ДБ поискаха от президента още време, за да борят корупцията. Радев: Имате ли мнозинство за кабинет и закони?

ПП-ДБ са поискали от президента Румен Радев три месеца отсрочка за връчването на втория мандат. Това стана ясно от изявление на коалицията след срещата на "Дондуков"2.э"Предложихме пред президента план, с който да опитаме да излезем от политическата криза, като премахнем системните предпоставки за нея", каза Божидар Божанов. Ще поискаме широко мнозинство да подкрепи тази декларация, за да не остава някой отстрани. За подкрепа ще са нужни най-малко 160 гласа", каза той. Божанов каза, че приемането на тези закони е предварително условие за започване на разговори. Поради тази причина нямат кандидат за премиер. Божанов допълни, че е решение на президента дали е готов да изчака коалицията три месеца.

Държавният глава Румен Радев се срещна с представители на парламентарната група на „Продължаваме Промяната-Демократична България“. "Жегата отвън съвпадна с разгара на горещото политическо лято", каза президентът.

"През последните три години само ние се нагърбихме със сложната задача да направим правителства", заяви акад. Николай Денков. "Същите тези партии, които се събраха, за да свалят редовните правителства, сега не могат да се съберат да направят редовно правителство", каза още той.

"Предлагаме нестандартно решение, което да ни помогне да излезем от настоящата политическата криза. В нейната същина е борбата с корупцията. Затова искаме да предложим пакет от закони и решения, с която да направим тази липсваща крачка", добави Денков. 

"Предлагаме декларация, в която са поставени точно тези важни стъпки и ще търсим широка политическа подкрепа, затова ни трябва известно време, дошли сме при вас с призив да обсъдим тази възможност", каза още Денков.

ПП-ДБ искат от президента Радев да престъпи духа на Конституцията, защото така им е изгодно

"Разбирам напълно, че този мандат ви изненада, това до известна обяснява степен липсата на готовност и необходимостта от време. По-скоро разбирам, че ви трябва време за работа в парламента. Парламентът да свърши определени неща, от които има необходимост", каза Радев.

Президентът поиска с ПП-ДБ да поставят ясно разграничение и припомни, че чл. 99 от Конституцията третира процедурата по съставяне на правителството, а не законодателната програма на парламента.

"Под каквато и форма да водят тези искания, те водят неизменно към изискване на Конституцията към въпроса "има ли мнозинство в 50-о НС. Вие трябва да отговорите на този важен въпрос", обърна се към тях президентът Радев. Той припомни, че ПП-ДБ имат 39 народни представители, а идеите им изискват мнозинство. "Затова е изключително важно да се намери отговор на този въпрос и затова очаквам да предприемете незабавни стъпки за изясняване на ситуацията именно около намиране на необходимата подкрепа по този въпрос", призова Радев.

Припомняме, че в неделя, "Продължаваме промяната - Демократична България" официално поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят актуалната политическа обстановка и възможностите за решаване на политическата криза. Решението е било взето след обсъждане в рамките на коалицията.

Макар и да няма конституционно установен срок, очаква се тази седмица Радев да връчи втория мандат.

ПП-ДБ ще го получат, след като миналата седмица 17 депутати от парламентарната група на ДПС бяха изключени, с което Движението отиде на четвърто място с общо 23 депутати, а от ПП-ДБ станаха втората по численост парламентарна група в рамките на 50-ото Народно събрание, които имат 38 народни представители.

Все още не е ясно какво ще направят от ПП-ДБ, тъй като в рамките на коалицията се появиха различни призиви. ДСБ лансира идеята коалицията да вземе третия мандат и да опитат да съставят техническо правителство, но от ПП на няколко пъти потвърдиха отказа си и заявиха, че трябва да останат в опозиция, тъй като не виждат проевропейско и реформаторско мнозинство.

"Да, България" пък предложи това Народно събрание да се подложи на "тест" дали има антикорупционно мнозинство с приемане на декларация. Всичко това обаче беше преди да се промени парламентарната конфигурация и ПП-ДБ да станат втори по сила в НС.

Партия "Волт", която също е част от коалицията, призова да се върне празна папка на президента с втория мандат. 

Източници: dariknews.bg, БНТ, NOVA

13 Коментара

Ефел

1 month before

Както казва Червената Шапчица много перверзно е да показвате снимка на това нещо-нищо Денков!

Коментирай

Мария луна

1 month before

Всички мразят ПП,но дали няма да ги подкрепят в парламента!власт,пари,бля бля ,привилеги,все благинки и когато настъпи момента- гласуване,келепира обединява партийните търтеи,които ние все избираме!

Коментирай

Жоро

1 month before

Кеш и само кеш

Коментирай

Жоро

1 month before

Кеш и само кеш

Коментирай

Ако Възраждане евентуално бяха поискали същото ...

1 month before

Хасковският Идиот дали щеше да прояви същата толерантност ...

Коментирай

Призовавам всички ...

1 month before

Следете реакциите на Националния Предател ...

Коментирай

Скапан Хасковски Каун ...

1 month before

Дано децата му учат в Харвард ...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.