Правосъдният министър ще поиска от ВСС предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев

https://svobodnoslovo.eu/politika/pravosadniyat-ministar-shte-poiska-ot-vss-predsrochno-prekratyavane-na-mandata-na-ivan-geshev/5290 SvobodnoSlovo.eu
Правосъдният министър ще поиска от ВСС предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев

Правосъдният министър Надежда Йорданова ще задейства във ВСС процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Това стана ясно на брифинг, часове след като излезе решението на Конституционния съд, с което се допуска подобно искане от страна на министъра на правосъдието.

Днес Конституционният съд реши единодушно, че министърът на правосъдието може да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на ВКС и ВАС. Предстои публикуването на мотивите към решението.

Питането на Министерския съвет до Конституционния съд беше направено след като ВСС отказа да разгледа по същество предложение на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

През последния месец министърът на правосъдието Надежда Йорданова неколкократно заяви, че би инициирала процедура за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев във ВСС, ако Конституционният съд допусне това.

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.