Премиерът Бойко Борисов на ключово посещение в Турция

https://svobodnoslovo.eu/politika/premierat-boyko-borisov-na-klyuchovo-poseshtenie-v-turciya/25148 SvobodnoSlovo.eu
Премиерът Бойко Борисов на ключово посещение в Турция

Министър-председателят Бойко Борисов е на еднодневно посещение в Турция. Визитата беше договорена в телефонен разговор с турския му колега Бинали Йълдъръм в края на май.

Първо премиерът Борисов се срещна с турския си колега Бинали Йълдъръм. След срещата българският министър-председател заяви, че България и Турция са две приятелски и съюзнически страни, които имат стабилни връзки, общи допирни точки и много добре изградени близки отношения. По думите му в момента се радваме на нисък натиск на бежанския поток, което се дължи на споразумението между Турция и ЕС. Според него по време на българското председателство на Съвета на ЕС е важно да се положат усилия за нормализирането на отношенията между ЕС и Турция.

Бойко Борисов уточни, че Турция продължава да счита, че за нея по-доброто развитие е ЕС. По думите му, ако трябва да бъдем реалисти в момента отношенията на Турция и ЕС се намират в най-ниската си точка, в която са били. „Не искам да излязат заглавия, че България се ангажира, че Турция ще влезе в ЕС. Ние сме малки и не може това да го направим, но може да участваме в преговорите и да настояваме за добър тон между нашето семейство и нашия съсед. Ако можем да допринесем с нещо – ще го направим“, добави той. Премиерът Борисов беше категоричен, че България и Турция могат действително да бъдат еталон за добросъседство. Той изрази оптимизъм, че и колегите му в ЕС постепенно ще нормализират отношенията, като посочи значението на икономиката и огромния стокооборот между Турция и ЕС.

Премиерът Йълдъръм напомни за опита за преврат през юни миналата година. „Европа реагира, бих казал, с мълчание, но Вие и България открито осъдихте тези действия, не се ограничихте само с това, но и в кратък период посетихте Турция и демонстрирахте солидарност с нашия народ, правителство и президент. Благодаря за тази ваша подкрепа“, изтъкна той.

Според премиера Йълдъръм прави чест на министър-председателя Борисов откритото и приятелско отношение към българските граждани с турски произход. „Вие сте подкрепа за тях и се явявате гарант и фактор, който ограничава крайни радикални действия“, добави той.

Турският министър-председател също акцентира върху предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018г, което по думите му е важно за европейската перспектива на Турция. „България до момента има принос към укрепване на регионалната стабилност и подкрепа за нас, надяваме се това да продължи и в бъдеще“, заяви Йълдъръм.

Агенция „Фокус“

Турският премиер Бинали Йълдъръм: Турция иска да продължи преговорния процес за пълноправно членство в Съюза

Турция иска да продължи преговорния процес за пълноправно членство в Съюза. Това каза на пресконференция турският премиер Бинали Йълдъръм след срещата с българския министър-председател Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В съвместната ни дейност с България, в инфраструктурата и транспортната мрежа може да се сформират общи транзитни коридори", заяви Йълдъръм. „Добре знам вашия личен принос за желанието за асоцииране на Турция в ЕС", допълни турският премиер. По думите му българският премиер в европейското семейство много пъти е обяснявал и защитавал реалната позиция на Турция в Европа.

„ЕС в периода на нашия референдум не се представи добре на изпита, който всъщност положи. Същото може да се каже за опита за преврат в Турция. Не всички европейски страни реагираха адекватно. Европа трябва да преразгледа визията си за Турция и да вземе решение. Турция иска да продължи преговорния процес за пълноправно членство в Съюза. Имаме тази воля и желание. При последната среща на НАТО, нашият президент показа и демонстрира тази воля и желание. Благодаря за изразената позиция и подкрепа на българското правителство“, каза още той.

Агенция „Фокус“

Премиерът Бойко Борисов: Не искам да се забравя нито за миг, че Турция е нашият партньор на южния фланг на НАТО

Не искам да се забравя нито за миг, че Турция е нашият партньор на южния фланг на НАТО. Някак си това се забравя. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на брифинг след срещата с турския му колега Бенали Йълдъръм, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Много сме силни в изказванията си и в отрицанията, а в същото време трябва да си дадем ясна сметка как би изглеждал южният фланг на НАТО без Турция. Само на няколко десетки километри надолу се водят военни действия в този регион. Аз съм оптимист. Да, отношенията в момента са много зле, но когато съберем южния фланг на НАТО с взаимната изгода, с митническите споразумения, с дипломацията и това, което очаквам от външните министри, аз съм убеден, че ще се придвижим напред. Говоря от името на България, но съм убеден, че много колеги в Европа мислят по този начин“, заяви премиерът Борисов. По думите му икономиките на европейките държави и Турция са много свързани, което ги задължава да намерят нормалният тон за работа.

Агенция „Фокус“

Премиерът Бойко Борисов: Ще се опитаме да нормализираме отношенията между ЕС и Турция

Ние трябва да положим усилия с редица регионални мероприятия и действия да се опитаме да нормализираме отношенията между ЕС и Турция, което нас пряко ни касае. Това каза на пресконференция премиерът Бойко Борисов след среща с турския си колега Бинали Йълдъръм, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Когато една коалиция е доминирана от ГЕРБ проблеми с нашите съседи няма. Всички са убедени, че правителството в България е толерантно, добронамерено и твърдо в борбата с тероризма, опазване на границите и всичко останало“, обясни премиерът Борисов. По думите му и България, и Турция могат да бъдат като еталон за добросъседство. „Оптимист съм, че колегите от ЕС леко по-леко ще нормализират отношението си“, добави той.

„Икономиките, финансите, стокообортът между Турция и ЕС е огромен, за да си позволяваме да влизаме по-надълбоко в тези конфликти. Казвам го, защото Турция продължава да счита, че за нея по-доброто развитие е ЕС, а в същото време вече има много европейски държави, които категорично са заявили, че не биха подкрепили подобно действие. Именно тук разчитам на външните министри, на дипломатите, на разумния тон, защото интересите на Европа, Турция и Азия са много големи в тази посока“, коментира още Бойко Борисов.

„Не си поставяме такива амбициозни цели и не би могло да кажем България ще окаже решаваща роля в процеса на присъединяване на Турция в ЕС“, коментира още българският премиер и заяви, че ако трябва да бъдем реалисти в момента отношенията на Турция и ЕС се намират в най-ниската си точка, в която са били. „По време на референдума и по време на изборите в Холандия, Франция на много места се изговориха неща, които в нормална обстановка не биха се казали. Много от държавите са далече от границата. Ние си поставяме по-малка цел – с дипломация, с такт, с убеждение да се опитаме да възобновим отношенията, които бяха преди 2 години, когато турските лидери дойдоха в Брюксел и подписахме споразумението. Реално Турция пое огромния удар на бежанската вълна и ги задържа тук“, каза Борисов. Той уточни, че тази бежанска вълна е щяла да помете Европа. „Най-доброто, което се направи тогава е споразумението между ЕС и Турция. То трябва да продължи да работи. Никоя граница не е в състояние с няколко милиона бежанци да се справи. Затова им благодарих“, поясни Бойко Борисов.

„Не искам да излязат заглавия, че България се ангажира, че Турция ще влезе в ЕС. Ние сме малки и не може това да го направим, но може да участваме в преговорите и да настояваме за добър тон между нашето семейство и нашия съсед. Трябва да си имаме доверие с Турция. Тук сме, за да защитим нашата граница, нашите инвестиции, нашите инфраструктурни проекти. Ако можем да допринесем с нещо – ще го направим. Всичко си зависи и от Турция“, добави българският министър-председател.

Агенция „Фокус“

Премиерът Бойко Борисов: В момента се радваме на нисък натиск на бежанския поток, но това се дължи на споразумението между Турция и ЕС

В момента се радваме на нисък натиск на бежанския поток, но това се дължи на споразумението между Турция и ЕС и това, че Турция полага огромни усилия да задържа бежанците в тези зоби за сигурност, близко до конфликтите. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на брифинг след срещата с турския му колега Бенали Йълдъръм, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Действително, болшинството от държавите в Европа минаха през избори, в Турция беше референдума, у нас имаше избори. Много пъти се преминаха границите на добрия тон в изказванията, във всички посоки. Надяваме се, вече в по-спокойна обстановка, да се възвърне добрият тон, толерантността, защото нека си спомним за огромния натиск на бежанския поток, който беше върху нашите граници. Спомням си нощи, в които сме разговаряли с турската страна, за да направи необходимото и да ни помогне да опазим границата на България“, посочи Борисов. По думите му това е важно, защото нашата граница е граница и на Европейския съюз. „Разбира се, след Берлин и Париж, Анкара има своя знак. България е на границата между Европа и Азия. Европа е нашето европейско семейство, Турция – нашият европейски съсед. Най-голям съсед. Ние трябва да положим усилия, особено през предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС, с редица регионални и други мероприятия, действия, да се опитаме да нормализираме отношенията между ЕС и Турция. Нас пряко ни касае, защото това касае митническия съюз, Черноморското сътрудничество, огромните инвестиции, които Турция има в България“, подчерта премиерът. „Аз съм убеден, че със всеобщи усилия, може да нормализираме този процес. Разбира се, ще разговарям и с президента Ердоган сега, ще чуя какво мисли, но с колегата Йълдъръм, по всички теми, намерихме доста добро сближаване“, допълни още той. За пример Бойко Борисов даде енергийните проекти. „Знаете, че след като се прекрои газовата карта с „Турски поток“, транзитът през Украйна за Турция, който минава през България, най-вероятно ще спре. Тогава газопреносната система на България ще стане излишна. Ние не можем да допуснем това“, коментира още Борисов.

Агенция „Фокус“

Премиерът Бойко Борисов ще посети Турция

Министър-председателят Бойко Борисов ще направи еднодневно посещение в Турция. Визитата беше договорена в телефонен разговор с турския му колега Бинали Йълдъръм в края на май. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

В двореца „Бештепе” в Анкара премиерът Борисов ще бъде приет от президента Реджеп Тайип Ердоган. След това министър-председателят ще проведе разговори с премиера Йълдъръм. На срещите ще бъдат обсъдени теми от двустранните отношения между България и Турция, както и ситуацията на Балканите и в Европа. В тях ще участва и председателят на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов.

В делегацията, водена от министър-председателя Бойко Борисов, е включена и вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева. В Анкара тя ще проведе среща с министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу.

Премиерът Бойко Борисов на ключово посещение в Турция

агенция "Фокус"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.