Премиерът казва абсолютна неистина и прекрасно знае това

https://svobodnoslovo.eu/politika/premierat-kazva-absolyutna-neistina-i-prekrasno-znae-tova/3256 SvobodnoSlovo.eu
Премиерът казва абсолютна неистина и прекрасно знае това

Така. Гледах интервюто на Петков в “120 минути” по bTV и понеже не понасям да се говорят неистини в ефир, особено когато протагонисът се явява министър-председател, ще кажа следното.

Петков твърди, че бившият шеф на Булгаргаз се е отказал от две трети от азерския газ “поради необясними причини”. Премиерът казва абсолютна неистина и прекрасно знае това. Ето защо:

Договорите в енергетиката са изключително сложни, прецизни и има жестоки санкции. В нашия случай неизпълнението идва от обстоятелството, че входната точка, описана в договора, е междусистемната газова връзка в района на Комотини, тъй наречения проект от смесено инвестиционно дружество "Ай Си Джи Би" АД. Фамозният интерконектор, поради корупцията на Борисовото правителство, не е готов години наред. Договорът с азерите съдържа клауза “take or pay”, което означава, че дали получаваме или не получаваме газа, ние СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ПЛАТИМ ЗА НЕГО. Шефът на Булгаргаз, с цената на огромни усилия, подкрепени от усилията на настоящата администрация на президента, успява, по време на второто служебно правителство на Янев, да предоговори една трета от газа да се доставя през старата междусистемна газова връзка с Гърция и ДА НЕ ПЛАТИМ ОСТАНАЛОТО КОЛИЧЕСТВО, което, на практика, няма как да получим.

Не знам дали правилно асимилирате написаното, но на практика сме избегнали една абсолютна, поредна катастрофа в енергетиката. Знам, че лично Петков, Василев, Лена Бориславова и сегашният министър на енергетиката знаят прекрасно за описаните тук обстоятелства.

Аргументът му за “чейндж бюрото”, в началото на разговора е, и той, абсолютна неистина. За това писах в предишния си пост.

Слави Василев

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.