Президентът: Питайте Борисов защо доставката на първите F-16 ще закъснее

https://svobodnoslovo.eu/politika/prezidentat-pitayte-borisov-zashto-dostavkata-na-parvite-f-16-shte-zakasnee/5239 SvobodnoSlovo.eu
Президентът: Питайте Борисов защо доставката на първите F-16 ще закъснее

Вече има информация за закъснение на доставката на първите F-16, и то не малко. Това е изключително тревожно за нашите въоръжени сили. То поставя не само на изпитание личния състав, но създава рискове България да загуби въздушен суверенитет. Възможно е да загубим възможността да охраняваме сами своето въздушно пространство, което е въздушно пространство и на НАТО. Защо ще закъснее доставката, можете да зададете въпроса на г-н Борисов и неговото правителство. При какви условия и клаузи са сключили договора?

Това каза пред журналисти държавният глава Румен Радев, след като обсъди състоянието на армията с министъра на отбраната Стефан Янев, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и висши военни.

„Най-голямата заплаха за нашата национална сигурност е неглижирането на проблемите в армията. Веднъж-завинаги трябва да скъсаме с това отношение да се сещаме за проблемите в армията от криза до криза и от катастрофа до катастрофа. Най-голямата гаранция за националната ни сигурност е развитието на въоръжените сили на България и съвместимостта им с партньорите от НАТО“, заяви Радев.

„Ангажиментите на държавното ръководство към развитието на въоръжените сили трябва да бъдат постоянни и целенасочени, а не да се изчерпват с еднократни актове по придобиване на нова техника и въоръжение. Модернизацията е непрекъснат процес по изграждане на отбранителни способности с фокус най-вече върху хората в армията, технологиите и иновациите“, смята президентът.

 

„Създаването на българска батальонна бойна група няма да реши проблемите на сигурноста ни, но изграждането й е важно, защото показва, че можем заедно да работим с нашите съюзници и да демонстрираме, че можем да отговорим в случай на криза“, допълни държавният глава.

„Кризата в Украйна е с глобални измерения. България е част от усилията за намаляване на напрежението. Всички трябва да работим така, че да се избегне военно решение на кризата. Трябва да се търси решение по дипломатически път“, категоричен бе той.

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.