Президентът: Случващото се в Украйна е недопустимо! Към момента няма пряка военна заплаха за България

https://svobodnoslovo.eu/politika/prezidentat-sluchvashtoto-se-v-ukrayna-e-nedopustimo-kam-momenta-nyama-pryaka-voenna-zaplaha-za-balgariya/4955 SvobodnoSlovo.eu
Президентът: Случващото се в Украйна е недопустимо! Към момента няма пряка военна заплаха за България

Абсолютно недопустимо е в 21 век в Европа да летят стратегически бомбардировачи, ракети, въздушни и морски десантни с удари по суверенна държава. Категорично е недопустимо. Това заяви държавният глава Румен Радев след извънредна среща в президентството.

„Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България, но има редица рискове. Като цяло сигурността в Европа вече е тотално променена“, обясни той.

„Правителството продължава да извършва разчети за рисковете, касаещи въздушните и морските ни пътища, енергийните трасета, цялата система на доставки, която засяга цялото ни общество. Тези анализи ще продължат и днес, и утре с търсене на всички възможни варианти, така че да няма прекъсване в енергийните доставки на газ, особено важно на петрол, на храни и на всички стоки от първа необходимост. Търсят се и се обсъждат всякакви трасета за алтернативни доставки“, увери Радев.

„В ход са дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността. Изключително важно – страната ни няма да допусне и ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО. В ход вече са консултации в междусъюзен формат в рамките на Алианса“, каза още държавният глава.

„Изключително важна за нас е и съдбата на сънародниците ни в Украйна. До момента броят на хората, които са заявили желание за евакуация, вече надхвърля 4 000. Ще направим всичко възможно тези наши сънародници да бъдат евакуирани“, съобщи Румен Радев.От думите му стана ясно, че България е готова да посрещне и граждани на Украйна.

„България продължава да участва във всички формати на ЕС и на НАТО, да търсим заедно колективен отговор на това грубо предизвикателство пред европейската сигурност. Ще продължаваме да правим всичко възможно да гарантираме сигурността на българските граждани“, увери държавният глава.

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.