Проблемата е, че махаме старото въоръжение преди да имаме ново. Пазят ни чужди самолети, чужди батальони и какво ли още не чуждо

https://svobodnoslovo.eu/politika/problemata-e-che-mahame-staroto-vaorazhenie-predi-da-imame-novo-pazyat-ni-chuzhdi-samoleti-chuzhdi-batalyoni-i-kakvo-li-oshte-ne-chuzhdo/113661 SvobodnoSlovo.eu
Проблемата е, че махаме старото въоръжение преди да имаме ново. Пазят ни чужди самолети, чужди батальони и какво ли още не чуждо

И малко по-различно мнение по темата за Украйна и подаряването на БТР-ите.

Не съм специалист по външна политика, но пък пътувам много по света и наблюдавам, говоря си с обикновени хора по улиците и пазарите и си съставям мое си мнение, с което не ангажирам абсолютно никого. Ще започна с това, че като всеки нормален човек не приемам войната в Украйна като форма за решаване на проблеми и съм за категоричното и прекратяване. Веднага. Преговорите са единственият сценарий за това. Само че десетки държави, подкрепящи двете враждуващи страни са за нейното ескалиране. И защо става това - ами отговорът е прост. На фона на световната икономическа криза и изнасянето на ниско-бюджетните стоки като производство в третия свят, то военно-промишленият комплекс става много водещ отрасъл за развитите страни, които трябва да продават някъде тази продукция. Включително и за нашето производство, нека си го кажем. Ако някой се заинтересова да види какви са икономическите дивиденти на всички страни, подкрепящи войната може малко да се усъмни в хуманитарния дух за подпомагане на нападнатата държава за сметка на агресора. Нещо повече - провокирането на конфликти по света от всякакъв локален характер, както и всяването на страх между съседи много силно подпомага въоръжаването до зъби на държавите, понякога и несъразмерно с мащабите на самите държави. Примерите са десетки, но дипломацията изисква да не споменавам конкретни имена.

В рамките на няколко минути мога да опиша много случаи на нападнати държави, на които никак не се втурнахме да помагаме, а напротив - помагахме в агресията спрямо тях. Зная, че много демократи няма да харесат това, което пиша - но все пак - защо беше нападната Сирия, Либия, Ирак, Афганистан, Йемен, Африка? Защо - че тези страни не бяха нападнали никого в този момент, не заплашваха съседите си и не проявяваха агресия спрямо тях. Тогава защо бяха нападнати - ами ще ви кажа - защото не харесвахме демокрацията в тези страни, защото решихме, че ще се намесим във вътрешните им работи просто защото сметнахме, че тези хора не съблюдават нашите директиви за развитие и не следват Западните стандарти на демокрация, зададени от някакъв мултидисциплинарен демократичен орган, управляващ демокрацията по света. Държави, в които няма Кока-Кола и Мак Донълдс, в които децата често са експлоатирани, жените нямат много права, а законите им противоречат на Нашите ценности. Иначе казано - те са от грешната страна на историята, но пък имат съответните природни ресурси или геополитическо разположение. Затова и ги нападнаха. Няма да изброявам агресорите поради горе-изброените причини, но можем да си отговорим. Нападнаха ги, защото тези страни не купуват оръжие от правилната страна, от Нашите военно-промишлени комплекси, а се въоръжават от другите, тези от лошата страна на историята. Не че едните оръжия са много по-хубави от другите, но все пак е важно къде отиват печалбите.

Разбира се, има доста държави, които се "отърваха" от опитите за демократизиране - така стана в Афганистан, така се получи в Сирия, Сомалия и на още много други места. Там "лошите", тези от неправилната страна на историята победиха. А проблемът е, че много други няма и как да бъдат победени, защото са въоръжени до зъби с оръжия, с които може да приключим света. Затова и ще сочим с пръст държави като Русия, Беларус, Китай, Иран и Северна Корея, както и техните приятели - защото те Никога няма да си купят от Нашите оръжия, дори и да имат Мак Доналдс и Кока Кола. Но пък можем да въоръжим съседите им, да ги убедим, че ще се чувстват по-сигурни ако са въоръжени до зъби.

Сещам се още за една плеада от държави, в които, както в много от нападнатите няма никаква демокрация, няма права за хората, жените са тотално дискриминирани, а голяма част от населението тотално експлоатирано. Места, в които е забранено да се говори за човешки права и демокрация. Но на нас никога няма да ни хрумне да ги нападнем, нищо, че не съблюдават не просто Западни ценности, а никакви общо-човешки такива. Не, няма. Знаете ли защо - ами защото си купуват оръжие от правилната страна, те са от правилната страна на историята. Голямо важно, че няма демокрация. Важното е да са с нас.

И да се върнем у нас и при нашите БТР-и. Ясно ми е, че много верни поданици няма да мирясат, докато и последния съветски патрон не се махне от страната и не се замени с НАТОвски такъв. И дори не е в това проблемата. Проблемата е, че махаме старото въоръжение преди да имаме ново. Пазят ни чужди самолети, чужди батальони и какво ли още не чуждо. Но пък ние обещаваме да си купим с пари от някакви компенсации, но е малко от типа "Татко каза, че ще ми купи колело, ама друг път". Като самолетите ни.

За БТР-ите. Както казах в НС, те едва ли са актуални за бойни действия. Но пък всеки път в люта зима и снегове виждам точни тези БТР-и да извозват бременни жени и хора на хемодиализа от блокирани селища. При бедствия и аварии виждаме същите БТР-и да се движат в трудно-достъпни местности и да газят по реки. Много ми се щеше да чуя мнението на Шефа на Гражданска защита дали имаме други БТР-и, които да вършат тези действия. Да не се окаже при следващото бедствие, че просто вече нямаме какво да изпратим на нуждаещите се.

И накрая за украинските бежанци у нас. Да си кажем честно и в прав текст. Преди две седмици видях в Св. Влас истински бежанци - грохнали мъже, както и жени и деца, като повечето от тези хора работеха по хотелите. Да, това са бежанци и на тях всеки нормален човек, камо ли българин би помогнал. Но аз говоря за другите - тези млади мускулести мъже в хилядите луксозни коли по нашите пътища и градове. Тези в скъпите хотели и ресторанти, демонстриращи често свръх арогантност и разкош. Не ги видях да посрещнат с радост визитата на своя президент у нас. Не трябваше ли по указ на същия този президент всички тези млади мъже да са на фронта срещу агресора? Всеки знае, че пътят оттук до Украйна е свободен за преминаване. Затова и предложих като членка на НАТО да ги обучим и да ги качим на БТР-ите. Така е честно спрямо хилядите българи, които едва свързват двата края в мирно време, а трябва да гледат лукса на хора, които официално са във война.

Андрей Чорбанов

9 Коментара

Синята барета

преди 9 месеца

Приказка с известен край- понеже да говориш в прав текст е много лошо. Та, имало едно време едни индианци, живеели си, воювали със съседните племена ... Дошли добрите бели хора, дали на вождовете много мъниста, тютюн и огнена вода. И им наредили всички индианци да си начупят лъковете и стрелите, защото сега те ще ги пазят от лошите съседи. Та, построили се фортове, укрепления, дошли много гринговци с Колт ове и се започнало едно пазене...Манхатън знаете ли за колко е купен ? А който не иска да си продаде земята, просто са избили бизоните и са килими хората от храна .. Та, белите хора от приказката имат 500 г опит, знаят как стават тия неща ..

Коментирай

Синята барета

преди 9 месеца

В далечното минало, когато нямаше банани, едни момчета на по 18-19 години, с един такъв БТР изкараха родилка от едно затрупано от сняг село. На магистралата я чакаше линейка и я откара до болницата. Детето сега трябва да е на 43-45 г. Същите тези почти деца, вкараха във БТР а двама мъже, за хемодиализа и ги изкараха до шосето. Колко коли, камиони , затрупани по пътищата са изкарали, само те си знаят. Тези войничета направиха пъртина до една хижа, високо в планината, за да минат след тях снегорините. И всичко това сега отива за скрап, защото нали не си мислите, че ще им се размине? Явно нашите парламентаристи никога не са ходили войници или нямат идея за какво става въпрос. И не им пука за избирателите им. Защото България не е само София.

Коментирай

Червената шапчица

преди 9 месеца

Ей този световно известен учен, заедно с професор Пенка от БАН бяха направили българска ваксина против ковид. После се разбра, че са шарлатани. Пенка се скри, а този стана политик. Всички бездарни лузери стават политици. Да ви дам ли примери… Чорбанов, това, което си написал, покажи го на Славиту. Да ви пикая на партията и идеологията. А сега се правиш, че си от нашите. Късно е…

Коментирай

Червената шапчица

преди 9 месеца

Синята барета, прав си, но авторът от ИТН има задмислие. Не е искрен. Иска да ни заблуди, че е от нашиите. Оня, Гроздан, също е лицемер…

Коментирай

Мина

преди 9 месеца

Завоевателите срещу индианците са устройвали невиждани шайки за избиване на бизони(храната им). Има документални снимки. Целта на окупаторите е била една- земята. Децата им са били изпращани и унищожавани в концентрационни лагери. И не- концентрационните лагери не са измислени от Хитлер.

Коментирай

Половраг

преди 9 месеца

Аман от доморасли специалисти,разбирачи и псевдо интелектуалци.

Коментирай

Иван Пеев

преди 9 месеца

Чуждите самолети не ни пазят, а унщожават. Доказателства: 1. Шумов тормоз на населението около Граф Игнатиево, и в посока Черно море. 2. Тотално замърсяване на терените в цинираният регион. Да не забравям, че при един полет на един самолет се изгарят няколто това самолетно гориво, т.е. няколко тона изгорели газове на земята, завърсяване на земята.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.