Проектът на ГЕРБ за мажоритарни избори влиза в дневния ред на парламента

https://svobodnoslovo.eu/politika/proektat-na-gerb-za-mazhoritarni-izbori-vliza-v-dnevniya-red-na-parlamenta/25159 SvobodnoSlovo.eu
Проектът на ГЕРБ за мажоритарни избори влиза в дневния ред на парламента

Парламентарната правна комисия ще разгледа на извънредно заседание във вторник проекта за промени в Изборния кодекс, внесен от ГЕРБ преди месец. Той има за цел въвеждане на мажоритарни избори за Народно събрание съобразно резултатите от инициирания от "Шоуто на Слави" референдум. "Със законопроекта се въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство в два тура чрез създаване на 240 едномандатни изборни района в страната", пише в мотивите. За българите в чужбина не се предвижда отделен район, а да се регистрират предварително по интернет и гласовете им да се разпределят по "местоживеене" в България.

Заедно със законопроекта на ГЕРБ ще бъде разгледан и проект на ДПС, който бе внесен миналия петък. Засега няма други внесени проекти, но със сигурност промени в Изборния кодекс обещаха и от БСП, а от "Обединени патриоти" ще настояват за някои промени между двете четения на проекта на ГЕРБ.

Изказани бяха вече основателни подозрения, че законопроектът се внася единствено с пиар ефект. Той може да се протака практически неограничено време, както е ставало с други законопроекти, докато се намери подходящ начин да се отхвърли. Още повече, че засега ГЕРБ има заявена подкрепа само от "Воля" на Веселин Марешки, а депутатите на двете формации няма да са достатъчни. От БСП и "Обединени патриоти" официално пък подкрепят въвеждането на смесена система от германски тип и са против изцяло мажоритарен вот.

Какво предлагат управляващите

ГЕРБ предлага мажоритарно гласуване в два тура в 240 едномандатни избирателни района, чиито граници се определят от президента. За избран още на първия тур се счита кандидат за народен представител, който е получил над 50% от гласовете в едномандатния район.

Законопроектът почти изцяло се покрива с внесения от управляващата партия малко преди разпускането на предишния парламент, включително и в мотивите, но има съществена промяна при отношението към партийната субсидия - в януарския законопроект се предлагаше изцяло премахването й, докато сега се предвижда само намаляването й според параметрите на референдума - от 11 на 1 лев за получен глас на парламентарни избори, като промяната да влезе в сила още тази година.

Различно е още, че се предвижда при избор на депутат за министър да се провеждат частични избори не по-късно от 40 дни след съобщението на ЦИК, че мястото в парламента се е опразнило. Това означава, че всяко разместване на позициите на депутат във властта ще означава около два месеца празно място в парламента.

Предложенията на ДПС

Освен премахване на задължителното гласуване и на опцията "Не подкрепям никого" от ДПС предлагат партиите да имат право да не регистрират кандидат със същия номер, който се е паднал на партията в жребия на ЦИК. Целта е да се избегне феноменът 15/15, при който избиратели често неволно дублират номера на партията и на преференцията. Движението иска още агитация да може да се води и на език, различен от българския с осигурен превод, както и да се върнат старите правила за отваряне на избирателни секции в чужбина - в дипломатическо представителство да се отваря секция при над 20 избиратели, подали заявления, а извън представителство - при над 40, автоматично отваряне на секция, ако на предишни избори е имало 100 гласували, и т.н. В предишния парламент под натиск на Патриотичния фронт беше решено, че максималният брой на изборните секции в държава извън ЕС ще е 35, независимо от подадените заявления. Това ограничение удря най-вече избирателите на ДПС в Турция.

Според източници на "Дневник" "Обединените патриоти" искат да се върне старото положение и да се избират кметове на всички населени места с над 200 жители. Сега бариерата е 400 души население, а за селища с по-малко жители се назначава служебен кмет. Патриотите ще настояват исканията им да бъдат записани в закона между първо и второ четене, което е доста спорен подход предвид това, че на второ четене не може да се приемат текстове, които не са били обсъждани по принцип на първо.

Резултат с изображение за парламента

http://capital.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.