Проф. Маринов: Борисов няма шанс в пряк сблъсък срещу Радев

https://svobodnoslovo.eu/politika/prof-marinov-borisov-nyama-shans-v-pryak-sblasak-sreshtu-radev/11647 SvobodnoSlovo.eu
Проф. Маринов: Борисов няма шанс в пряк сблъсък срещу Радев

”Ако чисто хипотетично допуснем, че срещу президента Радев се изправи действащият министър-председател, то това би облекчило значително задачата на президента. Не мисля, че Борисов има шансове в пряк сблъсък срещу Румен Радев“. Това каза политологът и председател на Стратегическия съвет към държавния глава проф. Александър Маринов във връзка с отчета на държавния глава Румен Радев и заявката му за втори президентски мандат.

„По принцип всичко е възможно в българската политика. Аз обаче не очаквам такъв двубой“, уточни проф. Маринов  пред "Фокус".

Той изрази несъгласието си с твърденията на други свои колеги, че със заявката си за втори мандат Радев притиска БСП до стената.

„БСП вече обяви, че обмисля този въпрос. Предполагам след парламентарните избори. Не би трябвало да се очаква, че президентът предварително ще съгласува своето поведение с БСП или с други политически сили“, каза Маринов.

„Президентът Радев отчете четирите години на мандата си. От това, а и от отношението на обществото личи, че стриктно е изпълнявал обявените принципи и цели още по време на предизборната му кампания. Не виждам никаква логика в това тези, които са го подкрепили преди 4 години, да откажат да го направят след по-малко от година. Разбира се, БСП е една партия, която си има свои правила и процедури, тя може да вземе всякакво решение“, допълни проф. Маринов.

По думите му обаче ще е много трудно да се аргументира решение за отказ от подкрепа на президента Радев за следващ мандат. „Съвсем нормално е да се действа именно по този начин. Нека БСП и нейното ръководство да вземат решение в съответствие със своя устав и цели“, каза още Маринов.

Frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.