Проф. Минеков: Финансовата трагедия в Министерството на културата е пълна

https://svobodnoslovo.eu/politika/prof-minekov-finansovata-tragediya-v-ministerstvoto-na-kulturata-e-palna/9672 SvobodnoSlovo.eu
Проф. Минеков: Финансовата трагедия в Министерството на културата е пълна

Финансовата трагедия в Министерството на културата е пълна. Предизборните обещаните награди за някои наши известни певци не са били платени. Заповедта за плащанията беше в деня, в който влязох в министерството. Това са заровени мини. В момента чакам да се появят дълговете на предприятия, чувам суми, които са главозамайващи - загуби, кредити. Може би ще има пари до края на месеца. След това трябва да спрем изцяло дейността на министерството - да спрем театри, опери, музеи. Всичко.

Това заяви в предаването "Алтернативата" служебният министър на куртурата проф. Велислав Минеков. Той посочи, че става дума за огромни загуби, които са почти с размера на годишния бюджет на ведомството.

Данните за корупция в Министерството на културата пък не са никак малко. Предстои да бъде извършена пълна проверка, която ще отнеме време.

"Нещата не са само корупция. Когато се краде, когато това е целта, тя носи и други щети и те не са само финансови. Това носи разруха, най-вече върху паметници на културата. Целта е някой министър да вземе един рушвет във връзка с някой паметник и той да бъде срутен или да не му бъде обърнато внимание. Тук включваме кметствата, архитектурните резервати", обясни проф. Минеков.

Той даде пример с проблеми при мнимата реставрация на паметника на Цар Освободител, която е била извършена от случайни хора, а не от реставратори в списъка към Министерството на културата. Проф. Минеков заяви, че ще поиска отговори на въпросите относно финансирането на въпросната дейност и първоизточника на средствата.

"Видите ли в обществена сграда нова дограма, досещайте се защо. Тези строежи бяха наистина някаква мания. По-интересното е, че тези, които финансираха безсмислени строежи, започнаха да финансират и своите собствени строежи - направиха си строителни фирми, къщи за гости… Добри капиталовложения, но това е пране на пари. Реваншизъм или желание за правда е когато се показва едно престъпление? Показваме престъпник и това е реваншизъм… Трябва да покажем какво се е случило и след това да се задейства прокуратурата. Вече съм задействал ОЛАФ и Европейската прокуратура, на която разчитам", обясни още Минеков.

Служебният министър на културата коментира и ситуацията с медийната среда у нас. Минеков посочи, че ще започне да задава неудобни въпроси както към медиите, така и към регулатора.

"Ще искам проверка на някои неща като загадъчното заглушаване на националното радио. До ден днешен нямаме обяснение как и кой поръча това. Нямаме сведения за телефонните разговори, които са постъпвали както към бившия генерален директор, така и към вашата колежка Силвия Великова. Мисля, че тези неща бяха прикрити. Защо? Нека припомня, че националното радио и националната телевизия са част от системите за национална сигурност и в законите това е подчертано много ясно.

За мен е скандален случаят от събота, когато три от водещите телевизии прекъснаха предаването си за някакъв брифинг от двамина партийци на ГЕРБ. Забележка нямам по отношение на частните телевизии. Но БНТ извършиха тежко нарушение и искам да знам дали е престъпление. Утре ще видите мое писмо до СЕМ и ще искам отговорите. С какво ГЕРБ са по-специални? Защо трябваше да гледаме това? Колко бяха нещастните включвания през джипка, през Facebook в националната телевизия? Колко бяха брифингите?

По закон може да стане прекъсване на БНТ и БНР ако има земетресение. Смятате ли, че това е земетресение и нейния вожд можем да определим като бедствие?", посочи още Минеков.

Frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.