Проф. Николай Радулов: Борисов се страхува от сливане на двете страни на протеста - полицаи и граждани

https://svobodnoslovo.eu/politika/prof-nikolay-radulov-borisov-se-strahuva-ot-slivane-na-dvete-strani-na-protesta-policai-i-grazhdani/13262 SvobodnoSlovo.eu
Проф. Николай Радулов: Борисов се страхува от сливане на двете страни на протеста - полицаи и граждани

"Колкото е по-невеж министърът на вътрешните работи, толкова повече министерството ще действа некачествено", казва в интервю за Радио „Фокус“ проф. Николай Радулов.

Бившият заместник-министър на МВР проф. Николай Радулов коментира готовността на полицаите за протести с искане за увеличение на заплатите им така:

"Почти сигурен съм, че техните искания ще бъдат авансово донякъде задоволени, както друг път са залъгвани, така ще бъдат залъгани отново с 20-30 милиона. Но очевидно е, че правителството ще вземе някакви мерки само и само да не позволи двете страни на протеста да се слеят в едно, защото това би могло да има много шокиращи и невъзвратими последици. Така че аз мисля, че много бързо и за разлика от това, което се случва на гражданските протести, на които министър-председателят и правителството се правят, че не съществуват и че двама-трима души протестират, спрямо полицейските протести, ще има бърза реакция и това разбира се ще бъде отново според мен тактиката на Борисов, при която той се стреми да противопоставя отделни групи от населението. Това като че ли ще му дойде дюшеш като изпълни някои от исканията на протестиращите полицаи, на подготвящите се за протест полицаи и така отново да увеличи преградата между обикновените хора и полицията. Т.е. всичките протестиращи ще си кажат отново – аха, тези които ни биха и тези, които общо-взето се показаха изключително нелицеприятно по време на протестите, щом поискаха нещо, правителството веднага им го дава. Всъщност ние ще видим много скоро как ще реагира Борисов, защото силно е да се каже, че правителството ще вземе мерки. Мерките ги взима еднолично Броисов, дали седнал в джипа си, дали на пънче, но той предполагам, че ще види потенциала на това бързо да отпусне средства на полицията."

Относно влизането на ГДБОП погрешка в друг апартамент, обидите и нанесеният бой над невинните собственици - младо семейство с 4-месечно бебе, той казва:

"Това, като че ли се превръща в традиция в нашата полиция, защото ако се върнем назад не толкова много, но не толкова малко – 10 г., това се превръща в традиция. Помните ареста на Алексей Петров, когато три пъти объркаха адреса преди да стигнат до самия Алексей Петров. Помните как нахлуха в апартамент на човека-глас, помните как наскоро в Кърджали нахлуха в едно семейство Мустафови, което даже не беше свързано с полицейска акция, ами на някой му се сторило нещо и влязъл вътре, разбиха вратата, изненадаха семейството, жените съблечени, а след това даже имаше нелепо обвинение за това, че семейството е забъркано в поръчване на проститутки. Значи, това е въпрос на некомпетентно управление, на некомпетентна работа и забележете, че тази работа е толкова некомпетентна, че патят не само гражданите, а си патят и самите полицаи. Характерен случай е с Лесковец: непроучена обстановка, непроверено в крайния момент в акцията какво се случва, въоръжен ли е този човек, какво представлява. И ето, на лице имаме и жертви от страна на полицаите. Човешки жертви. По чудо другите двама се отърваха с наранявания. Така че тези хора, които работят днес или не познават теорията, или не познават начина, по който елементарно се провеждат този тип акции, или не желаят да се съобразяват с тях. Но това крие много опасности за тях, не само за хората, които са потърпевши от тези безобразия. Значи, няма как да навлезеш на място, където считаш, че има престъпници, ако наистина считаш така, а не са ти наредили просто да плашиш хората. Ако това място не си го проучил, ако престъпниците са въоръжени и започнат да стрелят, ако има втори вход или втори изход и ти се опитваш да влезеш, а те избягат от другата страна заедно с оръжието и със задържани или с отвлечени лица? Всички тези въпроси винаги се отработват предварително и няма какво да мрънка сега новоназначеният шеф на ГДБОП, че ще се правят проверки и т.н. За такива случаи в целия цивилизован свят се подават по цялата верига оставки, би трябвало тук да си подаде оставка шефът на ГДБОП, нищо че е новоназначен, но преди него трябва главният секретар да си подаде оставката."

Дали с протеста си полицаите извиват ръцете на правителството, Радулов счита, че:

"Това е тактиката на профсъюзната борба по целия свят. Правят се стачки и се настоява за профсъюзни искания, свързани със социалните придобивки на съответните служители тогава, когато може да им се обърне внимание, тогава когато тези техни действия ще имат ефект. Естествено е, че като няма никаква сериозна нужда от охрана на улиците, когато всичко е спокойно, протестите на полицията ще минат незабелязани от управляващите и дори предполагам, че ще има и някоя насмешка както при един от протестите, когато те бяха свързани с нещо много минимално – с 20 ст. да се качи нощният труд. Тогава Борисов им отказа: внимавайте да не ме ядосате, защото ще ви назнача някой цигулар за министър. Така мисля, че беше общият смисъл на изказването му. Сега не си спомням цигулар ли беше или художник предложението му. Това беше, когато госпожа Бъчварова беше министър, очевидно е, че идеята на Борисов, че всеки може да бъде назначен за министър на вътрешните работи, защото като че ли няма значение това, има дълбок смисъл, защото колкото е по-невеж един министър на вътрешните работи, толкова повече министерството ще действа некачествено, неправилно, с недобро управление и съответно няма да си върши работата да обезпечава гражданският ред и сигурност. Така че хората да не съчувстват на полицаите и полицаите да не съчувстват на хората, т.е. да няма никакъв начин да се получи интеграция между хората от една и съща държава, от един и същи град."

Заслужават ли полицаите със свършената от тях работа увеличение на заплатите, проф. Николай Радулов счита, че:

"Тук трябва да разберем нещо много важно – обикновените полицаи, обикновените служители са претоварени с работа. Истината обаче е, че тази работа не е тази, за която ние им плащаме. Аз познавам доста хора, които са обикновени полицаи, имам и такива студенти. Те непрекъснато биват ангажирани с извършване на разни дейности и действия, които излизат от общата линия на опазване на гражданския ред и обезпечаване на гражданската сигурност, но началниците им считат, че те влизат в задълженията на МВР. Част от тях са административни, част от тях са формални. Спомняте си, това като че ли е най-лесен за разбиране пример, когато при госпожа Бъчварова осем месеца цялата полиция в районните управления правеше проверка на законно притежаваното оръжие, като че ли с него се извършва престъпление. Ето с такива безсмислици се занимават служителите много често и през много дълго време. Към това като прибавите и КОВИД-19, като прибавим и вече почти 100 дни охрана на протестите, тези хора всъщност чисто физически работят много и не получават съответното заплащане. Че ефектът не е този, който очакват гражданите, които им плащат заплатите, това е несъмнен факт, но това е въпрос на лошо управление. И като започнем от началници от средно ниво, началниците от РУ, началниците на главните дирекции, които са ангажирани с протестите, началниците на служби, които за нас имат голямо значение като ГДБОБ и стигнем до министър-председателя, който би трябвало да управлява сектор Сигурност, но вие виждате – той управлява джипа си и казва, че за него са по-важни строежите, няма как гражданите да получат удовлетворителен продукт гражданска сигурност и няма как полицаите, дори когато искат да си вършат качествено работата. Лошото управление няма как да се трансформира в добре извършена работа на най-ниско ниво."

https://liberta.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.