Прокуратурата в паника! Пита ГДБОП дали проверява Гешев и жена му за престъпления, иска материалите

https://svobodnoslovo.eu/politika/prokuraturata-v-panika-pita-gdbop-dali-proveryava-geshev-i-zhena-mu-za-prestapleniya-iska-materialite/4119 SvobodnoSlovo.eu
Прокуратурата в паника! Пита ГДБОП дали проверява Гешев и жена му за престъпления, иска материалите

Прокуратурата, начело с Иван Гешев, изпадна в паника. В ГДБОП е постъпило запитване от Специализираната прокуратура дали се извършва проверка по сигнал на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, касаещи извършени престъпления от страна на главния прокурор и жената до него Детелина Ханчева. Касае се за престъпление против правосъдието и корупционни действия относно недвижим имот в София, Зона Б-17.

.

Подчинените на Гешев са настояли, ако се извършва такава проверка, всички материали незабавно да се изпратят в Специализираната прокуратура. Въпросното писмо е с дата 5 януари 2022 година.

Днес в специално съобщение МВР ни информира, че ведомството ще сигнализира ВСС и КПКОНПИ за неправомерни действия от страна на въпросната Специализирана прокуратура, която през годините си извоюва определението „политическа бухалка“.

Случаят е изключително показателен за опита за пряка намеса на прокуратурата в работата на независимата изпълнителна власт. Както е видно, целта е опит да се осуети разследване и наказателно преследване срещу лице, свързано с висш магистрат – в случая с жената до Гешев.

Ето какво ни съобщава вътрешното ведомство:

„Разпоредена е проверка по постъпил сигнал на гражданско сдружение БОЕЦ във връзка с имотна измама, осъществена от близка до висш магистрат жена. Според действащото законодателство тя не се ползва с имунитет от разследване. Това ще е втора проверка по същото лице.

Първата проверка е започнала на 4.12.2021 г. след друг постъпил сигнал от бивш заместник-кмет на район „Младост“ и е свързан с имотни сделки на лица, свързани със същия висш магистрат.

С писмо от 05.01.2022 г. Специализираната прокуратура /СП/ е изискала на основание чл.145, ал.1 от ЗСВ всички материали по преписката с мотива, че те касаят магистрат и следва незабавно да се предоставят.

В тази връзка следва да се уточни, че сигналът и проверката не съдържат данни за престъпления, извършени от магистрати, поради което СП не е компетентна да води разследването и да изисква материали по тази проверка.

Основателно възниква въпросът каква е причината СП да изисква материали, макар да знае, че не е компетентна по случая на основание чл.411а НПК.

На 22.03.2022 г. от страна на МВР е изпратено писмо до СП, в което се иска информация за взетото отношение по изпратените материали от проверката. До момента отговор няма.

МВР ще подаде сигнал до ВСС с искане за извършване на проверка дали са оказвани натиск и намеса при изискването на материалите по преписката от висш магистрат, както и ще сезира КПКОНПИ за наличие на конфликт на интереси спрямо проверяваните лица и магистрати.

На 12.01.2022 г. е получено още едно писмо, този път от Софийска градска прокуратура /СГП/, в което се изискват материалите по възложена проверка по реда на чл. 145, ал. 1, т. 2 ЗСВ. В него се твърди за образувана преписка по сигнал за престъпления по служба спрямо магистрати, извършени от директорите на две главни дирекции и полицейски служители.

По този повод СГП изисква предоставянето не само на материалите по този случай, но и информация за всички извършени от страна на МВР предварителни проверки от 01.01.2020 г. до момента.

Неясна остава за МВР причината, поради което СГП излиза извън обхвата на възложената извънпроцесуална проверка“.

Ето и писмото на Специализираната прокуратура до ГДБОП:.

https://frognews.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.