Прокурори, има ли чл.313 от Наказателния кодекс при Горанов? Не е декларирал 1 от апартаментите си

https://svobodnoslovo.eu/politika/prokurori-ima-li-chl313-ot-nakazatelniya-kodeks-pri-goranov-ne-e-deklariral-1-ot-apartamentite-si/20156 SvobodnoSlovo.eu
Прокурори, има ли чл.313 от Наказателния кодекс при Горанов? Не е декларирал 1 от апартаментите си

„Чл. 313. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г.)

(1) Който потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация, която по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дава пред орган на властта за удостоверяване на истинността на някои обстоятелства, се наказва с лишаване от свобода до три години или с поправителен труд”.

Това е записано в Наказателния кодекс на Република България. Сега прокуратурата трябва да каже имаме ли изпълнен този член при финансовия министър, тъй като 1 от 3-те собствени апартамента на Владислав Горанов и съпругата му в София не е деклариран пред КПКОНПИ? Става въпрос за жилище на 9-ия етаж, под апартамента му на 10-ия етаж в Зона Б5, заради който той бил избягал от центъра, та го приютил Кръстникът му в затворения комплекс ЕСТЕ на братя Домусчиеви.

Въпросният недеклариран апартамент обаче фигурира в Имотния регистър, както разкри в. Сега, а самата КПКОНПИ странно защо не е проверила този факт.

Консултация с нашите юристи, които вече спечелиха 2 дела срещу Министерството на финансите в лицето на НАП показва, че по казуса Горанов май можело да се говори за член 313, но дали е така? Има думата прокуратурата.

Тя следва да се произнесе също дали безвъзмездното даване на жилище на висш правителствен чиновник, което при цените на ЕСТЕ за 6 години би му струвало над 250 000 лв., не е нарушение на друг един Кодекс, особено при положение, че синът на собствениците на имота е бил назначен от Горанов в повереното му Министерство на финансите и е участвал като жури в конкурс за обществени поръчки?

Кодексът за поведение на служителите в държавната администрация има следните членове по въпроса:

"Чл. 8.

(2) Служителят не допуска да бъде поставен във финансова зависимост или в друга обвързаност от външни лица или организации, както и да иска и да приема подаръци, услуги, пари, облаги или други ползи, които могат да повлияят на изпълнението на служебните му задължения, на неговите решения или да нарушат професионалния му подход по определени въпроси.

(3) Служителят не може да приема подаръци или облаги, които могат да бъдат възприети като награда за извършване на работа, която влиза в служебните му задължения.

Чл. 13. (1) Служителят не може да използва служебното си положение за осъществяване на свои лични или на семейството си интереси”.

КПКОНПИ оневини Горанов в деня преди дългия уикенд за 3 март, но крайната преценка остава за прокуратурата, която възложи проверката. Не е ясно защо КПКОНПИ не коментира очевидни казуси, но се спира в решението си на факта, че въпреки назначаването на сина на дамата, чийто апартамент "обитава безвъзмездно" в Министерството на финансите, конфликт на интереси нямяло и финансовият министър Владислав Горанов напълно редно бил използвал суперлуксозния имот в затворения комплекс на Кирил Домусчиев и брат му в жк Изток. Напомняме, че апартаментът от 181 кв.м. с гараж и място от площта на терена е закупен на пъти по-ниска цена от други в комплекса. КПКОНПИ не е разследвала за конфликт на интереси и отпускането на огромна ипотека за 2 от апартаментите от Банка ДСК, когато Горанов е шеф на Социални плащания в МФ, а банката обслужва именно тези плащания от бюджета. При положение, че той не е имал средства при заплатата си от 650 лв. тогава да погасява изобщо, а камо ли предсрочно, както е направил въпросната 6-цифрена ипотека. Дори прибавена и скромната заплата на съпругата му в същото ведомство, семейният бюджет математически едва ли е стигал за това, даже при фотосинтеза, а не при фамилия с 2 деца.

Напомняме още, че над 500 висши чиновници от администрацията на Борисов са декларирали "безвъзмездно ползване" на луксозни имоти.

http://19min.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.