Промяна в бюджета: България заделя средства за хуманитарна помощ за Украйна

https://svobodnoslovo.eu/politika/promyana-v-byudzheta-balgariya-zadelya-sredstva-za-humanitarna-pomosht-za-ukrayna/4906 SvobodnoSlovo.eu
Промяна в бюджета: България заделя средства за хуманитарна помощ за Украйна

Коалицията направи промяна в последния момент на проектобюджета за 2022 г., така че страната да е готова по всяко време да отдели средства за хуманитарна помощ за Украйна.

Предложението беше прието със 185 гласа "за", 1 "против" и 1 "въздържал се". (Един от ПП е гласувал с "против", а един от ИТН се е въздържал. По-голямата част от групата на ДПС не участва във вота.)

От името на ПП, ДБ, ИТН и БСП Любомир Каримански предложи създаването на нов член 110 в Бюджет 2022. Според текста правителството ще може да съкращава разходи, за хуманитарна помощ за Украйна за справяне с военните последствия от войната

Средствата могат да бъдат отделяни след решение на МС за съкращаване на разходи и трансфери и ще бъдат използвани и за незабавна евакуация живеещите български граждани и българи с украинско гражданство.

От ГЕРБ-СДС заявиха, че ще подкрепят предложението, но настояват, средствата да се отпускат с решение на НС по предложение на МС, защото иначе парламентът би дал празен чек на правителството. Десислава Атанасова изрази подкрепа за тази промяна, но отбеляза, че тя противоречи на правилника.

Костадин Костадинов от “Възраждане” също заяви, че ще подкрепят предложението, но попита колко бързо България ще може да реагира, тъй като бюджетът влиза в сила от 1 април.

В първоначалното предложение беше заложен таван от 50 млн. лв., но той отпадна при представянето на текста. Спор възникна около повторното четене на предложението, при което терминът "хуманитарна" отпадна. ДПС и "Възраждане" скочиха и се усъмниха, че това очначава и военна помощ. Кристиан Вигенин обясни, че не може да се предоставя военна помощ, защото това се прави по друг регламент.

В крайна сметка компромис беше направен с допълнителна редакционна поправка за добавяне на термина "хуманитарна". Предложението беше прието със 177 гласа "за", 2 "против" и 26 "въздържал се".

Единодушно беше прието и предложението на Костадин Ангелов парите да се отпускат с решение на Народното събрание. Поредната редакция мина със 192 гласа "за", 0 "против" и 0 "въздържал се". "Възраждане" бяха в зала, но не участваха в гласуването.

offnews.bg

 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.