Радан Кънев: Половин България се управлява от коалиция между ГЕРБ и ДПС

https://svobodnoslovo.eu/politika/radan-kanev-polovin-balgariya-se-upravlyava-ot-koaliciya-mezhdu-gerb-i-dps/20221 SvobodnoSlovo.eu
Радан Кънев: Половин България се управлява от коалиция между ГЕРБ и ДПС

Повече от половин България се управлява от официални коалиции между ГЕРБ и ДПС в общинските съвети. ГЕРБ и ДПС се сговориха срещу десницата, заявява Радан Кънев.

За местни избори ГЕРБ и ДПС вече един път вдигнаха бариерата, и то рязко. През 2016 г. беше променен Изборният кодекс след последните местни избори с много съществено вдигане на бариерата. Но явно това не им е достатъчно, казва още той в интевю за Банкеръ.

Те искат изобщо да няма преференция, за да може не местни бизнес групи и т. н. да не пренареждат листата, а да може тези бизнес интереси, които са едно и също с властта на ГЕРБ и ДПС, да определят състава на общинския съвет и гражданите изобщо да нямат думата. Това е, което се търси. Да не забравяме, че повече от половин България се управлява от официални коалиции между ГЕРБ и ДПС в общинските съвети. Но ако започна да давам примери, няма да ни стигне цялото интервю. Мога веднага да спомена Шумен и Разград. Но мога да продължа и още много дълго. Това са общини, в които ГЕРБ има и доста други варианти - освен с ДПС, да управлява. Но са избрали тъкмо този вариант, и то не случайно, защото тези обръчи на властта, този зависим от властта бизнес - твърде често бизнес, който не играе по честните правила и конкуренцията, всъщност е представен именно от коалицията ГЕРБ-ДПС и на местно, и на национално ниво. И те не искат да допуснат по-широко участие на гражданите в определяне на състава на общинските съвети, както и на парламента, и на Европейския парламент, обяснява Радан Кънев.

Но пак казвам, тук основната причина е да се вбие клин, да се затрудни явяването на "Демократична България" и евентуално по-широка коалиция в демократичното център-дясно на европейските избори. Ясно е - няма как да го крием, че ние сме доста разнородни, че нашето явяване ще бъде коалиционно и нямаме национална единна структура, която да може по вътрешен начин да определи кои са най-силните ни кандидати, и за нас винаги преференцията е била много важна. Ние свикнахме вече, от пет години насам на всички избори даваме пълна свобода на нашите избиратели да подреждат нашите листи. И това за нас е важно. А в момента се прави опит да бъде разрушено общото ни явяване на избори, посочва той.

.

http://frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.