Радев на Петрова нива: Поставих директно въпроса за компенсация на тракийските бежанци на Ердоган

https://svobodnoslovo.eu/politika/radev-na-petrova-niva-postavih-direktno-vaprosa-za-kompensaciya-na-trakiyskite-bezhanci-na-erdogan/21960 SvobodnoSlovo.eu
Радев на Петрова нива: Поставих директно въпроса за компенсация на тракийските бежанци на Ердоган

Президентът Румен Радев е поставил директно въпроса за компенсация за имотите на тракийските бежанци пред президента на Република Турция Реджеп Ердоган. Това съобщи държавният глава снощи в историческата местност ”Петрова нива”. Там той участва в Националния възпоменателен събор по повод 115-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.

Румен Радев каза, че ще продължава да изисква ясни отговори, когато историческите факти се пренебрегват и поставят под съмнение.

В словото си Радев подчерта, че никой не може да пренапише по-добре и по-вярно да пренесе във времето спомена от освободителните борби на Тракия и Македония от потомците на нашите герои, които са посветили живота си на българската национална идея.

На 29 юли 1903 г. в местността "Петрова нива" 300 делегати, воеводи и четници вземат решение за обявяване на Илинденско-Преображенското въстание, което избухва на 6 август. През 1958 г. на поляната, където се е състоял конгресът, е построен паметник в памет на загиналите герои.

През 2003 г., в чест на 100-годишнината от въстанието, е построена църква, наречена "Света Петка". На Петрова нива има и музейна експозиция със снимки, оръжия и документи от освободителните борби на българите от Тракия и Македония.

.

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.