Радев: Нашите самозвани евроатлантици с охота биха пратили всички българи на фронта в Украйна

https://svobodnoslovo.eu/politika/radev-nashite-samozvani-evroatlantici-s-ohota-biha-pratili-vsichki-balgari-na-fronta-v-ukrayna/135094 SvobodnoSlovo.eu
Радев: Нашите самозвани евроатлантици с охота биха пратили всички българи на фронта в Украйна

Не съм заявявал никога, че България е взела решение за изпращане на свои войски в Украйна, заяви пред журналисти президентът Румен Радев, цитиран от БТА.

Явно манипулацията и изопачаването на истината се превръща в трайна черта на българската политика, коментира той. Виждаме как се преиначават и моите думи, виждаме и цялата ситуация от развитието на войната в Украйна. Участието на НАТО в този конфликт на всички нива е публична тайна, която все повече става явна, коментира той.

"Нашите самозвани евроатлантици са страхливички и неспособни сами на такова решение, защото много добре знаят, че ще бъдат отлъчени и отритнати от обществото, така както си го получиха при опита да отменят 3-ти март като национален празник. Ако оставим на тях, те с охота биха изпратили всички българи да се бият на фронта, защото те са много далеч от евроатлантическите и демократични ценности", продължи президентът.

„Надявам се българските политици да разберат, че до момента имаше две червени линии, които сдържаха безконтролната ескалация на конфликта. Първата беше ограничаването на географския обхват на войната само на украинска земя. И втората - недопускането на директен сблъсък на НАТО с Русия. С решението да се разреши да се ползват западни оръжия върху руската територия и изпращането на военни инстурктори и съветници на фронтовата линия в Украйна, тези червени линии вече са погазени и за съжаление нашите политици стават част от едни такива неадекватни решения с всички произтичащи последствия“, допълни държавният глава.

На въпрос каква ще бъде позицията на България, ако на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли отиде той, а не министър-председателят, Радев отговори, че позицията му вече е била неведнъж декларирана в публичното пространство.

Вече споделих каква ще е заявената от мен позиция на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Това е екзистенциална среща на върха, тук се взимат решения за войната и мира. Сегашният Министерски съвет, който ще вземе решението кой да изпрати във Вашингтон, е продукт на парламент, получен с изключително ниска избирателна активност, с катастрофално ниско доверие. Също така и продукт на една гавра с българската Конституция. Трябва да отчитаме всички тези фактори, отбеляза президентът.

По отношение на предизборната кампания Румен Радев изтъкна, че „всеки ден се виждат колебанията“ на българските граждани за коя партия да гласуват. По думите му политическите сили „се лутат в една безизходица, която те сами създадоха с безпринципните си коалиции и нарушаването на обещанията, дадени пред избирателите“.

„Надявам се българите да си дават сметка, че живеем в едно предизвикателно време и от активността на всеки един зависи нашето икономическо развитие. Изопачаването на истината се превръща в трайна черта в българската политика, виждаме и как се преиначават моите думи. Участието на НАТО в конфликта в Украйна е публична тайна, която все повече става явна. Това участие крие риск от ядрен Армагедон. Всички спекулации по тази тема целят да приспят общественото мнение“, смята още държавният глава пред медиите.

Според него това участие се задълбочава и крие риск от безконтролна ескалация. Всички спекулации по тази тема целят да приспят общественото мнение, смята президентът.

По думите му колебанието на българските граждани преди изборите е явно, и то идва от неспособността на политическите партии да ги обединят зад някоя кауза. Според него политически партии губят доверието на избирателите, защото се лутат в безизходица, създадена от тях самите.

Радев коментира и темата "Сребреница".

Неуместно е българското правителство да проявява колебание и непоследователност в случай, че ние сме съавтори на една позиция за резолюция на ООН и в тази връзка трябва да се установят всички факти и обстоятелства, каза президентът Румен Радев по повод резолюцията на ООН за Сребреница и позицията на България. Но това няма да е прецедент, посочи държавният глава.

Вчера Народното събрание трябваше да има извънредно заседание, на което депутатите да изслушат служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев във връзка с резолюцията на ООН, утвърждаваща Международен ден за възпоменание на геноцида, извършен от босненската сръбска армия в Сребреница през 1995 г., но заседанието се провали заради липса на кворум. Искането за извънредно заседание беше от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) във връзка с публично изнесена информация за изпратена грама до постоянния представител на България в ООН за промяна на позицията на страната ни по повод гласуването на резолюцията.

България отстояваше в мое лице на Съвета на Европейския съюз (ЕС) една позиция по отношение на правата на нашите сънародници в Република Северна Македония, когато ние префокусирахме вниманието на ЕС именно към правата на човека и тяхното нарушаване. След това дойде друго правителство, което реши да заличи тази позиция, каза Радев.

По думите му България трябва да бъде ясна и последователна и да утвърждава демократичните ценностите и принципи в нашия регион. Категорично не е обсъждано, че се търси смяна на позицията на България, посочи още Румен Радев.

Президентът участва в церемонията по награждаване на финалистите в конкурса по програмиране „CodeIT”.

Източници: БТА, NOVA, novini.bg

9 Коментара

Алекс

3 months before

Браво, г-н Президент!

Коментирай

Дума на годината е „ГАЛЯ ОТ ПОСОЛСТВОТО“

3 months before

Галя от Посолството активира слугите си; след Пиши ще се обади и Боко Тиквата!

Коментирай

USраинците мрат 2 години вече заради един зеленски

3 months before

Тука българските роби на краваристан ще почнат да мрат също скоро по фронтовете като заложници на краварския запор на крадените милиарди и имотите на корумпираните престъпници - буци и шиши.

Коментирай

bennow

3 months before

Не гласувайте за майкопродавците Боко Тиквата, Шиши и неговото малко ДПС - ИТН, “Спаси София”, “Продължаваме промяната” и “Демократична България” защото са алчни и некадърни слуги на ПосолствоТО!

Коментирай

Варна

3 months before

Президента Радев има много грехове, но този път казва истината.Не случайно Феномена му се нахвърля така настървено...Някой трябваше да каже ,че НАТО участва в конфликта и въвлича и нас Не виждам причина Феномена и другите пишман евроатлантици да не ги пратим на фронта.Нали са много загрижени за Усрайна.Единствен Радев може да защити правилна за България позиция на срещата на НАТО.Както Орбан и Фицо защитават страните си.

Коментирай

Йорданов

3 months before

Понеже под публикациите, в които фигурира Пеевски не е позволено да се коментира искам да кажа, че както вървят нещата не е далече времето когато цялото ръководство на ДПС ще бъде от християни.

Коментирай

Варна

3 months before

Към предишния коментар,не случайно под статии за Делян Пеевски не може да се коментира!Основен принцип на евроатлантизма е свободата на словото и този принцип категорично не позволява да се коментират Феномени

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.